FY22 Bureau of Positive Youth Development and Youth Intervention Services Q and A and Technical Assistance Sessions

Please scroll down for Technical Assistance (TA)and Q and A for:  Teen REACH, Juvenile Justice Councils (JJC), Juvenile Justice Youth Serving Program (JJ YSP), Juvenile Justice Systems Improvement (JJ SI), Juvenile Justice Training, Technical Assistance and Support (JJ TTAS), Rural Youth Services Enhanced (RYSE) and Comprehensive Community Based Youth Services (CCBYS)

Teen REACH

Questions and Answers:

April 13, 2020

  1. Question: I submitted the PRA for Teen Reach. Normally it gives us a confirmation page after hitting "submit" but it didn't this time around. Can you please verify that you received the PRA?
    Answer: You will not receive notification that your PRA has been submitted. In year's past agencies did receive confirmation. This process has changed this year and an agency will not receive notification of PRA submission.
  2. Question: When the NOFO states that the entire application, including attachments, must be sequentially page numbered, does this mean that we need to find a way to number the entire PDF, starting with the UGA as page 1 and running through all the attachments plus the budget through to however many pages we end up with? Adobe doesn't allow for that type of page numbering function the way Word does. Please clarify if that is what you intended.
    Answer: Yes - Instructions regarding page numbering 
    In order to add page numbers to a PDF, you need to add them as a header or footer since the PDF format does not define a specific concept for page numbers.
    Follow the steps below:
    1. Go to Document -> Header & Footer -> Add
    2. Click on the position that you want to put the page numbers. You can either select a position on header or footer. In this example, I am adding the page numbers in the center of the Footer.
    3. Click Page number
    4. You can select the page number format by clicking on the "Page Number Format" dropdown box and also change the value on "Start Numbering At" field -> Click OK to confirm
    5. You can also click on "Other" button and view other special fields
    6. Go back to Header & Footer screen, hit Apply and verify the page numbers on the header/footer.
      Notes: When you need to remove the page numbers added using header/footer, go to Document -> Header & Footer -> Remove
      IMPORTANT -
      Points will NOT be deducted so long as the narrative is page numbered AND the entire application packet, including attachments, is in the correct order per the NOFO guidance.
  3. Question: I am seeing different deadline dates online versus in the PDF NOFO. Online has the deadline listed as noon on May 13th. The PDF NOFO says May 17th.
    Answer: There was an earlier version of the NOFO. On April 8th a Modified Funding Notice was Posted. The Modified re-posted NOFO due date is Monday, May 24, 2021 at noon.
  4. Question: Will IDHS be providing separate attachment files as they have in the past, including the Excel spreadsheet that helps us calculate ADA, dosage, etc.? If so, where may we find those items?
    Answer: The Appendices are posted separately on the DHS website
  5. Question: How is this program different from the IYIP?
    Answer: IYIP is a youth employment program for youth 16-23 Focuses on getting youth work experience, jobs and career advancement. Teen REACH is an after-school program for youth ages 6-17. For further information, please Family & Community Services Grant Information - FY 2022
  6. Question: Last year, for the FY21 application, agencies were provided an Excel document with tabs for each month of the fiscal year as the format for the Youth Attendance Plan monthly calendars. In looking at FY22, DHS provided this as a pdf (non-fillable). Could the State supply agencies with the Excel Workbook for FY22 instead for agencies to use? (like last year?) This would be much easier as an Excel workbook because of the functionality of Excel for inputting data and tabulating totals, if the State could supply it in the format of an Excel workbook instead of the pdf that is currently available.
    Answer: There are multiple Appendices
  7. Question: The rate stayed the same at $4.71? No change to account for a COLA?
    Answer: No, the rate is the same.
  8. Question: Can we get a list of the Teen Reach programs?
    Answer: Current Teen REACH providers 
  9. Question: Can a program offer a summer programs with hours per day, i.e., 4 hours per days for five days for 6 weeks?
    Answer: Teen REACH is a year-round program. Programming must take place year-round, all 12 months. Programs will average 3 hours per day 5 days per week. Programs can certainly provide additional hours during the summer months but MUST provide programming all 12 months as this is a year-long program.
  10. Question: Difference between 501C3 and 501C4?
    Answer: It is a designation for an organization. Under Internal Revenue Service rules, 501(c)3 is a non-profit for religious, charitable or educational purposes. Donations to 501(c)3 groups are tax-deductible. A 501(c)4 is a social welfare group and can engage in more advocacy and lobbying.
  11. Question: Is there a template of what categories of research should be on the Community Needs Assessment?
    Answer: There is additional information located in the Notice of Funding Opportunity. Areas you should focus on are identified in the funding opportunity.
  12. Question: Does the assessment have to be done before July 1 of 2022 or will the assessment occur during the FY 2022?
    Answer: An agency will not likely be able to complete a full needs assessment before the applications is due. An agency should review and consider other current / recent relevant community needs assessments conducted by your organization and others as well as any focus group or survey data you are able to gather at this time.
  13. Question: Can you give an example of a community assessment survey
    Answer: We do not have specific data gathering tools that you are required to use, you may develop tools unique to your community or identify other relevant tools.
  14. Question: Are all Chicago communities allowed to apply?
    Answer: Yes. Any county or community in Illinois can apply.
  15. Question: Regarding the community needs assessment, must this be led by the applicant? There are many entities that assess these same needs at the community level that speak directly to what we would amplify in our needs assessment for this application?
    Answer: No, you may use any current/recent relevant assessment and add to it as necessary.
  16. Question: Appendix 14 "COVID 19 Planning and Procedures" #10 asks "do you plan to continue remote services post-pandemic? Explain." What does the State define as "post-pandemic?" When are we, as a State, seen as being in a "post-pandemic" status?
    Answer: Please reference the IDPH website and CDC website as reference. This question is really asking about whether you see the need to continue using remote services after you are able to provide full in-person services and what that might look like for your program.
  17. Question: Regarding the percentage of youth served based on age, are organizations allowed to use pre-COVID restrictions attendance to determine the percentage?
    Answer: Percentage is relative to the age of the youth being served. Percentage is regardless of COVID restrictions. Minimum 70% of youth should be 11-17 years old.
  18. Question: The document I have says for profits can apply, has that changed?
    Answer: Eligible applicants are limited to those public and private nonprofit community-based organizations subject to 26 U.S.C. 501(c)(3) or 501(c)(4) of the tax code (26 U.S.C. 501(c)(3) or 26 U.S.C. 501(c)(4)) that are located in Illinois. Eligible applicants include Illinois units of local government inclusive of public schools, districts and Regional Offices of Education.
  19. Question: Can you repeat the age limit again please?
    Answer: Age limit is 6-17. However, a youth that turns 18 while still in high school will be allowed to continue in services. Similarity, a youth that will turn six shortly after the beginning of the school year could also be enrolled.
  20. Question: Just to make sure we understood the NOFO correctly, can an agency submit more than 1 application serving the same County but at different program sites?
    Answer: An agency can submit however many applications the wish; however, DHS will NOT issue multiple grants to the same agency for services in the same county. No more than one grant will be issued to an agency to serve the same county. If one agency submitted 2 highly qualified applications to serve "X" county, only the highest scoring application would be funded. HOWEVER, one agency can submit one application to offer services at multiple sites within the same county. Please refer to the NOFO regarding maximum grant award amounts.
  21. Question: What are the target ages for the Teen Reach Program?
    Answer: Youth 6-17 may be served in the program. However, a minimum of 70% of the youth served must be 11-17.
  22. Question: Is there a minimum number of youth to be served?
    Answer: The Minimum number of youth to be served is 15 youth. NMOTE: This is a minimum Average Daily Attendance (ADA), you will likely need to enroll additional youth to ensure you meet the ADA requirement of 15 youth.
  23. Question: When you say out of school, does that include all holidays? Such as winter break?
    Answer: Yes, programs are encouraged to be open on weekends, holidays, and school breaks. The idea is for the program to be open when kids are not in school.
  24. Question: State not likely to fund 100 ADA per the NOFO?
    Answer: DHS will fund organizations that demonstrate they can maintain an ADA of 100 youth. DHS currently funds programs that serve 100 or more youth. A provider can serve more than 100 youth, but the maximum grant award will not exceed the funding formula for 100 ADA. Refer to the NOFO for additional information regarding funding limits.
  25. Question: What reliable research website/data can we use?
    Answer: There are numerous sites that will have available data for Illinois communities. Consider State of Illinois sites such as the Illinois Criminal Justice Information Authority. Consider Illinois Colleges and Universities such as the University of Chicago. You can also reference federal sites such as the Department of Justice and Department of Health & Human Services.
  26. Question: Is Albany Park allowed to apply? (northwest side Community)
    Answer: Yes. Albany Park could apply as a government entity or an eligible organization could apply to serve the community of Albany Park. Assuming of course other eligibility criteria are met such as Pre-Qualification. Please refer to NOFO for additional eligibility criteria.
  27. Question: May we use assessments conducted by other organizations that have been made public?
    Answer: yes
  28. Question: If an organization's PRA has been approved for another state agency such as State Board of Education, do we still need to obtain PRA approval for DHS?
    Answer: an agency must do a separate FY22 PRA (Programmatic Risk Assessment) for each grant applied for. Therefore, a separate FY22 PRA is required for this program. HOWEVER, The ICQ (Internal Controls Questionnaire) often referred to as the financial risk assessment, only needs to be done once per agency. So if you completed an FY22 ICQ for ISBE, you would not need to complete it again for DHS.
  29. Question: If we have other Out of School Time funding, can we still apply for this?
    Answer: yes. Please ensure you are not proposing to provide same services to the same youth.
  30. Question: Can I apply if my 501 c3 has been applied for but not yet approved?
    Answer: Any entity can apply. However, the entity would only be able to receive an award if they are fully compliant with the eligibility objectives set forth in the application.
  31. Question: Please repeat how we can find the list of currently funded Teen Reach?
    Answer  
  32. Question: Are the Terms (12) months or on School Terms minus the summer?
    Answer: NO. Teen REACH is a 12-month program, not a school year program. Although many Teen REACH program are located in schools, it is not primarily a school-based program. If you plan to provide programming at a school site, the agency needs to ensure they have a plan if the schools will not allow programming to occur on site. This program expects programming to occur not only after school but when kids are out of school, such as holidays, breaks, weekends, summers, snow-days etc. If a school will not allow your program to operate on site during the summer for example, you will need to identify an alternate site where the youth would attend during the summer months.
  33. Question: 720 is listed as the "Minimum" number of youth attendance hours. Is there a maximum that can be applied?
    Answer: There is not, however, DHS will only provide funding for 720 hours.
  34. Question: Our group is a not-for-profit organization that is subject to 501c3 tax code and GATA eligible, but we are not a 501c3?
    Answer: Any entity can apply. However, the applicant would only be able to receive an award if they were fully compliant with the eligibility objectives set forth in the application.
  35. Question: Does the State prefer we submit a copy of the ICQ and PRA in the application itself? Or is it sufficient to note that these have been submitted online.
    Answer: Per the NOFO instructions, an agency only needs to provide a statement that both  are completed.
  36. Question: Can school personnel be subcontracted to provide some of the deliverables?
    Answer: yes, they would be considered contractual staff.
  37. Question: If we list a location on the grant, but things change and the location changes, is that okay?
    Answer: Yes. Please notify DHS if site needs to change.
  38. Question: Can you collaborate with another agency?
    Answer: yes
  39. Question: Are park districts eligible to receive this funding?
    Answer: Yes assuming the park district would be considered a government organization. Refer to the NOFO for other eligibility criteria.
  40. Question: Is the ADA calculated according to an organization's individual site or by the overall ADA in all of an organization's sites?
    Answer: Both. Total ADA is calculated for all sites combined, not by individual site. Individual sites are subject to the Minimum ADA requirement. Each site is expected to meet their projected ADA.
  41. Question: Is the award a voucher-based reimbursement or upfront funding?
    Answer: Please refer to the Funding Notice for detailed information regarding payment terms. Based on information gathered from the applicant and the results of the ICQ a grantee may be reimbursed monthly based on expenses or may receive a monthly advance. It is also possible for providers to receive a 2-month initial payment advance, again based on the ICQ and information gathered from the applicant. Expenditures are submitted to DHS monthly due on the 30th of each month.
  42. Question: Please share the How to Register in CSA link.
    Answer 
  43. Question: Do we use the formula to determine the budget amount we submit? I am assuming those amounts must match.
    Answer: Yes. Please note: There is distinct difference between the number of youths you enroll and the average daily attendance. The average daily attendance is used to determine funding formula, not the number of youths being served. The Requested amount is determined by taking the projected Average Daily Attendance x 720 x $4.71. For example, a program with projected ADA of 15 would request $50,868.
    15 x 720=10,800 Youth Attendance Hours
    10,800 x $4.71=$50,868
  44. Question: Will we need to draw down all the funds, even if we do not hit our ADA?
    Answer: You are not required to draw down funds. If you do not spend all your money, you won't claim you spent all of it. If you are not meeting ADA, staff will provide technical assistance, ultimately it may be necessary to reduce your projected ADA. This would directly impact the amount of funding you receive.
  45. Question: For this application year, can the ADA change from previous years? Do we have to use the same ADA from previous years?
    Answer: The agency should propose an ADA that they are confident they can meet.
  46. Question: What evidence do you need to show the youth attended daily? How about while remote?
    Answer: E-cornerstone data, and sign in sheets that need to be completed and signed each  day for all youth served that day. Participation is recorded in eCornerstone in minutes by core service area. See also Question #62 below.
  47. Question: Will remote engagement be considered going into the next FY year along with on-site programming? Example, youth placed into quarantine or youth who have chosen to remain in remote-can we still provide programming to them? Activities will be provided under the core areas, homework help, etc.
    Answer: yes, this will be considered.
  48. Question: If we project ADA of 15 youth. Can it be the same 15 youth that come out for the program all year long? Or is there an expectation of registering new youth throughout the year?
    Answer: The goal is for the same 15 kids to come every day. Please know that it is difficult to meet your projected ADA if you only enroll that same number. You should sign up at least a few more youth as youth attendance may fluctuate every day and you may lose youth to other positive activities such as sports, work etc. You are also able to enroll new youth throughout the year.
  49. Question: Should sites have sign in sheets for kids- correct? Used in monitoring and informing the Ecornerstone system.
    Answer: yes, sign in sheets must be present for youth to sign in.
  50. Question: Does youth need to physically sign in or can use the instructor attendance books to enter that data in system?
    Answer: Yes preference is that the youth sign in.
  51. Question: 68% of my youth are between the ages of 11-17, should I still apply?
    Answer: DHS cannot guide you on if your program fits the program model. In this case if you can do something to increase that percentage to 70% then yes you should consider applying as 70% of youth need to be between the ages of 11-17.
  52. Question: Can after school snacks be purchased with this grant?
    Answer: yes, snacks for participants can be purchased. Food for staff is not allowable.
  53. Question: During Covid, can staff sign kids in so they are not using the same clipboard/paper?
    Answer: Needs to be approved on a case-by-case basis. DHS will remain flexible to address concerns on safety.
  54. Question: If the children sign-in does that mean the parents do not need to sign them in?
    Answer: Parents do not need to sign in the participants.
  55. Question: Can you pay a small stipend to the students as one of the incentives to assist in maintaining attendance?
    Answer: You may NOT pay youth to participate in your program.
  56. Question: Can I work on increasing the percentage of 11-17-year-old after I submit the application? For example, my program could increase focus on recruiting 11 - 17-year-old during summer camps?
    Answer: Absolutely. You are proposing what you plan to do. DHS does not expect that you have a completely operational program in place to apply.
  57. Question: Can we use funds for incentive-based gifts? I.E. gift cards, laptops, etc.
    Answer: This will be on a case-by-case basis. Depends on what incentive is and what accomplishment it is tied to. Note: You cannot pay youth to participate in the program, this includes cash as well as things.
  58. Question: Are occupancy costs, rent allowed?
    Answer: yes
  59. Question: Can you pay youth a stipend through another funding source?
    Answer: DHS is not monitoring or responsible for funds from another funding source.
  60. Question: Did you say that the parent does not need to sign the children into the center?
    Answer: You will have the parent's permission for the child to participate in the program. Each individual site can decide on the protocol. It should be the youth/parent but not a program staff.
  61. Question: I am relatively new at this. As of now, all our Adult Mentors are volunteers. Can this funding be used to pay our staff?
    Answer: Yes
  62. Question: How do you count the remote learning students?
    Answer: An Email sent to all participants blast does not count as contact.. If you call and do wellness checks or assist with homework, as examples, those would be considered contact. Contact with the youth is what counts, counseling and Zoom, etc. Document your contact with the student in eCornerstone according to the Core Service it is tied to.
  63. Question: Does the 8 week start up period take away from the requirement for ADA?
    Answer: Yes. The requirements do not start until the program has started with enrolled participants.
  64. Question: Transportation allowable? for CTA bus cards or bus services?
    Answer: yes, transportation costs are allowed.
  65. Question: Can we use money for travel? Youth participants in our organization travel around the neighborhood and Chicago to different events?
    Answer: Yes under certain circumstance such as field trips. Staff must have license and insurance. When budgeting for participant travel, include that under the Miscellaneous Line Item.
  66. Question: Can we use funding to enroll our youth in various camps to support their individual interests?
    Answer: You are the camp. You have complete control of how you design your program model. The goal is to make your program as effective as possible.
  67. Question: Youth who are turning 11 during the FY would be considered 10 during the entire FY year since that was their age at enrollment?
    Answer: As program moves ahead, quarterly reports will track the ages of the youth. The age of the youth that will be looked at is the age at the end of the report period.
  68. Question: We are an agency that serves victims of domestic violence and human trafficking and their children. We are not allowed to enter participants' names into a database that identifies them by name. Does eCornerstone identify youth by name? We also may be able to structure our application differently and instead, partner with a school to serve students who are at-risk for a number of issues.
    Answer: Yes, Ecornerstone does record names. However, when program reports are pulled form ecornerstone, there is no individual identifiable information in those reports. However, individuals at your agency that you give access to the system would be able to see the names of the youth.
  69. Question: For Program Dosage, can you confirm that acceptable performance is 50% of enrolled will attend avg of 3 days/week? In the version of NOFO that I have, it says 4 days per week.
    Answer: Will get this updated. There were two references in the NOFO, the official number is average 3 days per week. 50% of enrolled will attend avg of 3 days/week
  70. Question: Is it my correct understanding that the narrative is 20 pages in length max?
    Answer: 20 pages in length is the max for the narrative section. Please reference the  NOFO for other information regarding page limitations.
  71. Question: Do you anticipate the competitive bid to be for this year only followed by continuation grants for the next 5 years?
    Answer: No, this is a 3-year grant cycle. Successful applicants in good standing will be eligible or 2 additional 1 year renewals. Subject to appropriation.
  72. Question: If we are applying for multiple sites under one application, are there additional pages allowed?
    Answer: No. You can have multiple attachments but the 20-page limit stands. It is single spaced to all for sufficient narrative.
  73. Question: Where do we find reasonable pay rates for Director, Teachers, Assistant Teachers?
    Answer: You should use local/regional data for this information.
  74. Question: Can older siblings sign in their younger siblings into the center?
    Answer: Yes
  75. Question: Can we use school districts as our target area?
    Answer: You can. Depending on your area you may want to focus in more specifically.
  76. Question: Can you provide the link to where questions will be posted from the last slide?
    Answer
  77. Question: Can we hire staff?
    Answer: Yes.
  78. Question: Since it is 7 core services in TR, how many minutes are we supposed to allowed for each core service?
    Answer: It is up to your discretion. Services must be provided in all seven areas, but you can choose which area to prioritize based on need.
  79. Question: Can the organization develop the core requirements on quarterly basis? For example, STEM activities may hold in the spring and summer
    Answer: Would need to see what is being proposed. Some core services need to be held year-round, so it needs to be within reason.
  80. Question: Is college touring an acceptable expenditure for the youth?
    Answer: Yes. This can be done as a field trip. If out of state or more than a certain number of miles, submission of request and expenditure plan prior to trip is required.
  81. Question: Can we pay for Federal Work Study students, as tutors for the youth?
    Answer: Yes, but specific background check process must be used to ensure safety of youth
  82. Question: Can trip to college be overnight?
    Answer: Yes, but protocols must exist regarding sleeping locations and overall safety measures.

April 19, 2021

  1. Question: We are looking for funding to start a program for ages 13-17. Our after-school program currently ends at age 12. If we currently do not serve ages 13-17, how do we interpret the criteria that the agency "must provide no more than 30% of their services to children ages 6 to 10 (i.e., at least 70% of their services to youth ages 11 to 17).
    Answer: Teen REACH program requires that a minimum 70% of the kids served in your program will be age 11-17. If your program serves youth 13-17 you would be 100% 11-17. This is perfect. You are not required to serve any youth in the lower age group if you do not want to, but if you did, it would need to be less than 30% of the kids that fall into that age group.
  2. Question: The NOFO says programs must be implemented within 8 weeks of receiving funding. What is the timeline for notification of awards?
    Answer: The grant award is expected to begin July 1, 2021 and programs must be started no later than September 1, 2021.
  3. Question: Seeking more clarity regarding for number of applications an agency can submit? Amount of funding a agency can receive? can agency serve multiple sites and request additional funding?
    Answer: A maximum of one application per agency per county will be funded but that application can have multiple sites. If an agency proposes another program in a different county, an application can awarded for that separate program. The maximum grant award that DHS will provide per program is $339,120. This is based on an ADA of 100 participants. While the program can serve more than an ADA of 100, DHS will not provide additional funding in excess of the formula for 100 ADA.

April 20, 2021

  1. Question: How do I access the Program Risk Assessment (PRA) to complete so that my org can apply for FY22 Teen REACH funding? Do you have a link?
    Answer: The links for the PRA can be found on the Family & Community Services Grant Information - FY 2022 scroll down to Community and Positive Youth Development. There you will find the Teen REACH information. The actual link to the PRA is found here.

April 26, 2021

  1. Question: I am trying to find out where Teen Reach online attachments forms are - I cannot find the link for the following documents: Attachment A8 - Site Information Form(s), Attachment A9 - Time Line, Attachment C1 - Site Activity Calendars, Attachment C2 - Youth Attendance Plan (Cover, Forms & Narrative)
    Answer: The Appendices are documents attached to the NOFO that contain additional information or forms. Attachments are the documents that are required by the NOFO that you attach to the Application you are preparing to submit. Attachment A9 Timeline is created by the applicant, there is no form. All Appendices can be found on the DHS website as well as the PDF version of the NOFO. They are available at AppendicesPlease review the NOFO as it provides you with instructions regarding the required Attachments and how and where they fit into your application.
  2. Question: The NOFO states, "Attendance times the minimum required program hours (720) funded at a rate not to exceed $4.71. ($3.15 for SW). We have calculated 840 program hours. Can we use 840? We are at 840* 94 = 78,960 78,960*$4.71=$371,901.60
    Answer: No, the maximum hours to be used in the formula is 720.  So, for a projected ADA of 94 you would use the following formula: 94x720x4.71= $318,772.80 grant requested amount.

April 30, 2021

  1. Question: We are working on the Teen Reach response and have a question on what seem to be three new attachments this year: A9 Timeline, A10 COVID Practices and A11 STEM Curriculum. I'm not clear what should be included in each of these and I couldn't find the information in the NOFO. Can you assist?
    Answer: Those are all attachments that you include in the NOFO. The Timeline was in the previous Competitive Application. The COVID practices is to be included in Attachment A10 which can be found and completed in Appendix 14. The STEM is also created by the Applicant included in the application as Attachment A11.
  2. Question: I'm trying to find out if I am computing this accurately. My number of participants is 48 for a day. My hours of opening is 8-5:30 = 9.5  Program hours (minus lunch and snacks) = 7, ADA is 30, Would my youth attendance hours be 9.5 x 30 = 285 or 7 x 30 = 210? OR Am I to count the 9,5 or 7 times the total number of participants after anticipating how many would attend however many hours?
    Answer: The maximum number of program hours that will be funded by the grant is 720. You can be open more but the maximum number of hours for the formula is 720, this equates to on average, 240 days x 3 hours a day. The only number that gets plugged into the formula is your ADA. Therefore, you would take your projected ADA of 30 x 720 for your youth attendance hours 21,600 then take 21,600 x $4.71 = $101,736. The maximum amount requested is $101,736.
  3. Question: We're starting to work on writing for the Teen REACH program but came across some areas that made us feel uncertain. Is this a program that can be done in any under-served area of the state, or the Chicago area only? We were planning to serve Franklin County.
    Answer: This program can be anywhere in the State that has a demonstrated need as determined by needs assessment
  4. Question: The NOFO states, "Attendance times the minimum required program hours (720) funded at a rate not to exceed $4.71. ($3.15 for SW). We have calculated 840 program hours. Can we use 840? We are at 840* 94 = 78,960 78,960*$4.71=$371,901.60
    Answer: No, the maximum hours to be used in the formula is 720. So, for a projected ADA of 94 you would use the following formula: 94x720x4.71= $318,772.80 grant requested amount

May 3, 2021

  1. Question: I have a question regarding program dosage. Our educational programming serves students from 1st grade through 12th grade. Our elementary students participate in OST programing at our community center. While our middle school students and high school students participate in their respective after school programs at our partner schools sites'. Currently, we have OST programming for middle school twice a week and High School programing twice a week. On Fridays, we host a study hall, homework tutoring, for both our High School and Middle School students. Does this programming schedule meet the requirement of Program Dosage Days? Would each of our programs have to meet 5 days a week in order to be eligible for the grant? Program Dosage (Days) - 100% of enrolled youth will attend on average 5 days per week. Acceptable performance is 50% enrolled youth will attend on average 3 days per week.
    Answer: The goal is 100% youth will attend on average 5 days per week, however, the Acceptable Performance level is 50%. The goal is to have the same participants attending every day. The acceptable performance is attainable if you have a number of participants attending every day, this takes the measure to a higher percentage and makes up for the participants who attend sporadically.
  2. Can you send me the link where I can find all the attachments needed to the Teen Reach Grant?
    Answer: Please refer to questions 4,6, and 87 pertaining to appendices and attachments.
  3. Question: Our Agency would like to apply for this NOFO in 2 different counties. Per the Q&A's - an Agency can only submit one application per County. I entered a budget into the CSA Tracking System for Peoria County, however, it will not allow me to enter another budget for this NOFO. The budget was sent for approval by the Executive Director but she has not approved yet.
    Answer: Combine the two budgets into one for CSA. For your individual applications, in the budget narrative section, please explain the detail regarding each budget specific to that application.

May 4, 2021

  1. Question: We are applying for TEEN Reach and we have not received an invitation key code. We sent an email requesting it. Would you know how long it takes or who to contact?
    Answer: On the CSA home page, click on Send Registration Invitation. Type in the email address and click Send Invite, you should receive a response almost immediately.

May 5, 2021

  1. Question: Page 24 states that each section must start on a new page. Also is there a font and font size we need to adhere to? Please advise.
    Answer: That is correct, each section does have to start on new page. On page 82 it states, "Narrative is 12 point font, single spaced, one-sided, white paper."
  2. Question: I am working on the FY22 Budget. We are serving 86 children in our program for FY22 and I have calculated that amount to be $291,643.20. Should I round down to $291,643. I would hate to have the budget rejected due to any sort of rounding. 86 kids x 720 hours x $4.71 = $291,643.20
    Answer: The budget in CSA must be rounded to the nearest dollar. Therefore, please round up. In this case, $291,644.

May 6, 2021

  1. Question: Do we base the funding formula for our program on the total number of youths we expect to serve in our program, or do we base it on the average daily attendance number we expect to have?
    Answer: The formula is based on the projected Average Daily Attendance.
    *Please note the following questions are 100 and up.  Apologies for the formatting issues. 

May 7, 2021

  1. Question: Can a provider apply for programming to take place in two different communities that are in different counties? If so, would two separate grant applications need to be completed? If a community in one county is not awarded, could a community in the second county applied for still be awarded?
    Answer: Yes, a provider can apply for programming in tow different communities in different counties and they would require separate applications. However, a Teen REACH program can have more than one site and the other site can be in a different county and would not require a second application.
    For the second question, each program application will be graded separately.
    While applicants may submit multiple applications, NO applicant will receive funding for multiple applications in the same county. If one applicant submits two (2) applications for the same county, and both are eligible and score high enough to be recommended for funding, only the highest scoring application will receive further funding consideration.
  2. Question: The eCornerstone system used for Teen REACH has a history of not being user friendly. And, there was minimal training for the system. Have there been any updates or changes to the
    system or additional training that has been made available in recent years to potentially make the system easier to use?
    Answer: we do provide technical assistance regarding the eCornerstone system. There have been some upgrades to the system. This is a continuous process and will continue to be going forward as we make it a priority to solicit input and assistance from current providers regarding system development and enhancements, data collection efforts as well as report development. We do still mandate the use of the eCornerstone system by providers.
  3. Question: We are a school and are working on including an afterschool component, hoping to utilize Teen REACH. We are in conversations with the Boys and Girls Club about leasing space in one of their existing facilities. B&GC would remain a separate entity, but if the Boys and Girls Club is again funded on a statewide level, would this cause an issue for the leasing applicant?
    Answer: If it is as described here, that should not be an issue. It is only an issue if the Alliance would include them as a site in their application.
  4. Question: Is there a password for the appendix 5 excel document to unprotect the cells? I am referring to last years appx. 5 excel spreadsheet.
    Answer: The current Appendix 5 excel document can be found at the Appendices 

May 11, 2021

  1. Question: On the Uniform Grant Budget, there is a space that asks for the NOFA Suffix that is 3 characters and provided by the Program Administrator. We did not receive one. How do we obtain a NOFA Suffix?
    Answer: There is not a specific NOFO suffix. Please leave that space blank.

May 13, 2021

  1. Question: A quick question in regard to the Teen REACH Grant. Once an organization is granted the funding, is the expectation that the program begins right away starting on July 1st, 2021? I understand that there is a number of days and hours that are required as part of the compliance, but I wonder if there is any grace period for the first-time grantees that may need some time to set things up, hire staff, recruit participants, etc.
    Answer: Yes, there is a start-up period. Programs have up to eight weeks to get the program implemented. On page 19 of the NOFO it states, "Program start-up will not exceed 8 weeks. Implementation will begin on or before 9/1/2021." The days/hours requirements can be pro-rated to account for the start-up period. The 240/720 are based on an average 5 days per week, 3 hours per day.

May 17, 2021

  1. Question: We're working on our competitive renewal application for Teen REACH, and have a quick question about the Youth Attendance Plan. This year there is both a Word Doc and an Excel file provided; is there a preference for which one we submit with our application?
    Answer: You can use either one. Some feel the Excel version is easier to use. Regardless of which version you choose, when submitting the application, the Youth Attendance Plan needs to be saved as a PDF and the entire application must be submitted as one PDF. You can use the excel or word document.
  2. Question: I am looking for forms that are the actual attachments as mentioned in the NOFO. Are there specific forms (such as a linkage agreement) or is that something we get a letter of agreement from schools/districts to cover?
    Answer: There are some attachments (Linkage agreements, MOUs, Timeline, STEM Activities) that are created by program. The Appendices that can be attached are available at Appendices
  3. Question: For the Attachment A9-Timeline, is there a template to be followed from the website? I have been unable to find it if so.
    Answer: Please see the previous question. The Timeline is created by the applicant.
  4. Question: It was noted on the map that the furthest south was Riverdale, how does that affect an applicant that wants to serve Dolton, Riverdale, Harvey, Posen and South Holland?
    Answer: This is application is for the entire state, so yes, programs can cover south of the areas identified in the Chicago Map. The Chicago community map is included to help those applicants planning to serve a portion of the city to reference which specific Chicago Community Areas their program will be covering. Applicants not planning to serve the city of Chicago will simply describe their service area by city, township, geographical boundaries, etc.

Teen REACH Training, Technical Assistance & Support (TR TTAS)

TA Conference Date: There is no Technical Assistance scheduled for this Notice of Funding Opportunity.

Questions and Answers:

April 30, 2021

  1. Question: The DHS website has the NOFO listed as well as a PDF version of the NOFO. These versions are slightly different. Which version should we adhere to?
    Answer: The official version of the NOFO can be found on the GATA site. This version is accurate. The PDF version of the NOFO that is included on the DHS website is also accurate. The DHS website text version of the NOFO does in fact have a discrepancy. Please use either of the PDF version of the funding notice. The Web version is being corrected. If an ADA accessible version of the funding notice is needed, please email DHS.Youthservicesinfo@illinois.gov
  2. Question: In the PDF version of the NOFO points are assigned to specific sections. The points assigned to each section in the narrative section differ from the points listed on page 28. Please advise as to which points we should refer.
    Answer: The correct breakdown of points is on page 28. Please note that the Executive Summary Section is worth 5 points as listed on page 28. It is not worth 10 points as noted in the Executive summary section. The total overall points equal 100.
  3. Question: Both the Teen REACH TTAS and the Youth Services TTAS NOFO mention trauma informed trainings for Teen REACH. Which contract is intended to fund this work?
    Answer: Answer: While the YS-TTAS NOFO requires trauma informed trainings for youth services providers, it does not require trainings for Teen REACH program providers. THIS NOFO does require trauma informed trainings for Teen REACH program providers but it does not require it for other youth services programs. These trainings may be provided directly or through sub-agreements but must be provided through this funding notice.
  4. Question: What is the DHS policy on in-person events and trainings for the next fiscal year? Will any in-person trainings be allowed or required?
    Answer: DHS will follow the guidelines of the CDC on best practices for resuming in-person training. Applicants should be prepared to offer both in-person and virtual training opportunities. Program's preference is in-person; however a mixture would be acceptable where appropriate. Please know that DHS will be flexible and will always consider safety first and allow for future plan modifications to accommodate Federal and State guidelines regarding COVID.

Juvenile Justice Councils (JJC)

TA Conference Date: Thursday, 4/15/2021 1:00pm.
When available, registration details will be found at: http://ijjc.illinois.gov/grants/apply
and https://register.gotowebinar.com/register/3335532763901074703

Technical Assistance Conference Questions should be submitted to:

Email: DHS Youth Services Info
Subject:  JJC 444-80-1270-01 TA Questions
Deadline:  Monday, 4/12/2021

TA Session can be viewed here: https://register.gotowebinar.com/recording/5244260760992900103

Questions and Answers: 

April 12, 2021

  1. Question: Can a legal services nonprofit apply for this grant?
    Answer: Any entity can apply. However, the entity would only be able to receive an award if they are fully compliant with the eligibility objectives set forth in the application. Refer to Section C.1 within the NOFO for more information regarding eligibility.

April 14, 2021

  1. Question:  I am confused as to which grant application is Juvenile Justice Councils (JJC) and which application is Juvenile Justice Youth Serving Program (JJYSP)?
    Answer:  We are sorry for any confusion.  The Juvenile Justice Council grant application can be found on this page.  There is a PDF version at the end of this NOFO.  JJC is CSFA number: 444-80-1270-01. 

April 15, 2021 (TA Session)

  1. Question: Can we use this funding to staff the Juvenile Justice Council?
    Answer: Yes, grant funds can be used for the coordinator position. Refer to Section D.3.b within the NOFO for additional information on how to propose to use funds for the coordinator position.
  2. Question: TA Session, 4/15 Is there a limit on administrative overhead? Our approved rate is federally approved.
    Answer: No there is no cap on indirect costs. Refer to Section C.8.d within the NOFO for additional information on approved indirect cost rates.

April 20, 2021

  1. Question: I completed our county's PRA survey today, but when I submitted, I did not receive the typical confirmation screen; it just went back to the DHS main screen. Is there someone at your office or DHS who could confirm that it went through ok?
    Answer: You will not receive notification that your PRA has been submitted. In year's past, agencies did receive confirmation. This process has changed this year and an agency will not receive notification of PRA submission.

April 26, 2021

  1. Question:  Under "Award and Funding Information" item 6 states "this grant DOES require an in-kind or financial match requirement. Could you please explain this further? How much match is required?
    Answer: This grant opportunity DOES NOT require an in-kind or financial match.

May 2, 2021

  1. Question: Regarding eligibility in applying for the funding. I have a letter from the State's Attorney supporting our application and the need for a Juvenile Justice Council. Is there anything else I need to provide in order to be eligible for the funds? 
    Answer: Refer to the Illinois Juvenile Justice Code (705 ILCS 405/6-12) for eligibility information for establishing a juvenile justice council. The code and the specifics can be found here. For further information on eligibility under this notice please refer to Section C: Eligibility and Grant Funding Requirements on page 7 of the notice.

May 3, 2021

  1. Question: We are planning to apply for the Juvenile Justice Council NOFO. May a non-profit be the primary applicant for this application? In the NOFO it says that eligible applicants are counties or groups of counties, so we want to ensure that it is ok to structure this with a non-profit as the applicant.
    Answer: Besides counties and groups of counties, other entities that are eligible to establish a local juvenile justice council (JJC) under Illinois Statute [705 ILCS 405/6-12] may apply.
  2. Question: I am assisting in writing a grant to support our JJC. The grant requires data by race and ethnicity for 5 decision points. We have data for 3 decision points, but I am looking for that race and ethnicity data for our county juvenile arrests and commitments. I am reaching out to see if you can direct me to where I might locate this. I've looked at OJJDP and ICJIA and coming up with nothing.
    Answer: The application is requesting that councils describe how it plans to conduct an analysis of juvenile delinquency problems and needs. Providing data on the 5 decision points is not needed at the time of application. Please refer to Section D3d Quality-Description of Program Design and Services for more information.

Juvenile Justice Youth Serving Program (JJ YSP)

TA Conference Date: Thursday, 4/15/2021 1:00pm
When available, registration details will be found at: http://ijjc.illinois.gov/grants/apply
and https://register.gotowebinar.com/register/3335532763901074703
Technical Assistance Conference Questions should be submitted to:

Email: DHS Youth Services Info 
Subject:  JJYSP FUNDING NOTICE TA Questions
Deadline:  Monday, 4/12/2021

TA Session can be viewed here: https://register.gotowebinar.com/recording/5244260760992900103

Questions and Answers:

April 12, 2021

  1. Question: Is there is an age requirement for the program. We serve emerging adults, ages 18-24, and I wanted to see if we were eligible to apply for this opportunity.
    Answer: The Illinois Juvenile Court Act of 1987 allows juvenile up until the age of 24 to be served by the juvenile justice system. Therefore, the emerging adult would have to be under the jurisdiction of the juvenile court or they could not be served in the program. If the youth is considered a juvenile, they would only need to be at-risk but could also be actively involved in the JJ System. The program is intended to serve youth who are at risk of or involved in the JJ SYSTEM, not the adult system

April 14, 2021

  1. Question:  I am confused as to which grant application is Juvenile Justice Councils (JJC) and which application is Juvenile Justice Youth Serving Program (JJYSP)?
    Answer
    :  We are sorry for any confusion.  The Juvenile Justice Youth Serving Program grant application can be found on this page.  There is a PDF version at the end of this NOFO.  JJ YSP is CSFA number: 444-80-1270-02

April 15, 2021 (TA Session)

  1. Question: Is there a limit on administrative overhead? our approved rate is federally approved.
    Answer: No there is no cap on indirect costs. Refer to Section C.8.d within the NOFO for additional information on approved indirect cost rates.

April 20, 2021

  1. Question: I completed our county's PRA survey today, but when I submitted, I did not receive the typical confirmation screen; it just went back to the DHS main screen. Is there someone at your office or DHS who could confirm that it went through ok?
    Answer: You will not receive notification that your PRA has been submitted. In year's past, agencies did receive confirmation. This process has changed this year and an agency will not receive notification of PRA submission.

April 30, 2021

  1. Question: Can we charge stipends (for our youth and veteran mentors) to the grant? Typically, we've provided stipends to veteran mentors to participate in our program, which helps us with recruitment.
    Answer: Applicants may propose to use grant funds on mentor stipends to support the implementation of programming, if it is justified within the budget narrative.

May 3, 2021

  1. Question: We are interested in applying for the current IDHS Juvenile Justice Youth Serving Program grant opportunity and I'm wondering if there is a way to access a list of current or past grantees, to get a better idea as to whether we're a good fit? I've searched quite a bit and can't seem to find a link that will take me to a list like this.
    Answer: For an overview of Illinois Title II 2020 grantees, applicants may visit the Grant Accountability and Transparency Act website to learn more.

May 5, 2021

  1. Question: Can you direct me to the Uniform Grant Budget template? Can we download the template, or is it only available in the CSA Tracking System?
    Answer: The budget template is only available in the CSA Tracking System. Please reference Section A5 Registration in CSA for more information on the CSA budget process.

May 6, 2021

  1. Question: Our institution requires the 39% federally approved indirect rate. Could this potentially be considered "inappropriate or excessive administrative costs", as indicated on page 7 of the Notice of Funding Opportunity? Or does DHS have a cap set for the NOFO? In the alternative, does this grant allow for cost sharing to offset indirect costs that may be viewed as excessive? Answer: An applicant may elect your entity's approved Federally Negotiated Indirect Cost Rate. Please reference Section C8d Indirect Cost Rate and Restrictions for more information on Indirect Cost Rate guidance.

May 10, 2021

  1. Question: Our agency has a trauma-informed performing arts methodology with which we have served justice-involved youth in Illinois since 1990. We currently conduct three residential and one post-release program for youth at all stages of court involvement. We need to understand the following in order to determine our eligibility for this funding opportunity. Regarding your requirements for trauma-informed and racial equity trainings:
      • Our agency invests considerable financial and personnel resources in annual racial equity and trauma trainings that are mandatory for all staff; Our staff is 63% BIPOC and many have lived experiences that are comparable to those of the justice-involved youth that we serve; Our teaching staff plays a leading role in the development and implementation of our methodology and organizational culture; Our agency has a close working relationship with the Illinois Department of Juvenile Justice that dates back to 2002. In light of the above, would we be required to commit to additional and potentially duplicative training in trauma and racial equity in order to be eligible for this grant?
    • Answer: Applicants are required to meet the requirements of the contract and that is inclusive of the mandatory trainings outlined within the NOFO. However, DHS will work with funded providers to determine if proposed trainings are acceptable or if additional trainings are necessary.

Juvenile Justice Systems Improvement (JJ SI)

TA Conference Date: There is no Technical Assistance scheduled for this Notice of Funding Opportunity.

Questions and Answers: 

April 20, 2021

  1. Question: I completed our county's PRA survey today, but when I submitted, I did not receive the typical confirmation screen; it just went back to the DHS main screen. Is there someone at your office or DHS who could confirm that it went through ok?
    Answer: You will not receive notification that your PRA has been submitted. In year's past, agencies did receive confirmation. This process has changed this year and an agency will not receive notification of PRA submission.

May 5, 2021

  1. Question: I'm writing a proposal for the above-referenced NOFO and have a quick technical question. In section D, there is a requirement to insert Resumes or Job Descriptions of individuals that will be responsible for data management, reporting. It says that the job description will go in section D, but then also says it should be Attachment 4 that goes after sections A-E. Do you want it in both places, or do you want us to just describe qualifications and the staff member in paragraph form in Section D, and put the actual Resume in the attachment?
    Answer: Please attach available resumes and job descriptions only as Attachment 4 as referenced in Section D3d Quality - Description of Program Design and Services.

Juvenile Justice Training, Technical Assistance and Support (JJ TTAS)

TA Conference Date: There is no Technical Assistance scheduled for this Notice of Funding Opportunity.

Questions and Answers:

April 20, 2021

  1. Question: I completed our county's PRA survey today, but when I submitted, I did not receive the typical confirmation screen; it just went back to the DHS main screen. Is there someone at your office or DHS who could confirm that it went through ok?
    Answer: You will not receive notification that your PRA has been submitted. In year's past, agencies did receive confirmation. This process has changed this year and an agency will not receive notification of PRA submission.

May 4, 2021

  1. Question: I was wondering who currently holds this grant and is providing the required services?
    Answer: For an overview of Illinois Title II 2020 grantees, applicants may visit the Grant Accountability and Transparency Act website to learn more.

May 5, 2021

  1. Question: Can I provide training to youth with this grant?
    Answer: Please refer to section A3 Required Services and Programming for more information on how this grant is expected to be implemented.

Rural Youth Services Enhanced (RYSE)

TA Conference Date: April 29, 2021, 1:00pm

Conference Info/Registration Link: https://attendee.gotowebinar.com/register/5910143694335377423
Conference questions should be submitted to:
Email: DHS Youth Services Info 
Subject: RYSE FUNDING NOTICE TA Questions
Deadline: Monday, 4/26/2021 by 5:00pm. 

Questions and Answers: 

April 23, 2021

  1. Question:  Is the Executive Summary worth 10 points or worth 7 points? It is listed as 10 points on page 17 and 7 points within the table on page 27.
    Answer: The Executive Summary is worth 7 points. The table on page 27 is correct. Please use the table as the correct point scale for the Executive Summary.
  2. Question: I completed our county's PRA survey today, but when I submitted, I did not receive the typical confirmation screen; it just went back to the DHS main screen. Is there someone at your office or DHS who could confirm that it went through ok?
    Answer:  You will not receive notification that your PRA has been submitted. In year's past, agencies did receive confirmation. This process has changed this year and an agency will not receive notification of PRA submission.

April 29, 2021

  1. Question: Can we write for more than the cap if proposing to serve 3 of the 5 counties?
    Answer: The anticipated maximum award for this funding opportunity is $60,000, however applicants can submit a budget that is reflective of the funding the applicant believes is necessary to implement their proposed program. The Department reserves the right to negotiate the final funding amount with successful applicants.
  2. Question: The EBP's required, MST, CBT, CBITS. Are there others included like FFT?
    Answer: Yes, applicants may propose other evidence-based programming that is an appropriate fit for your proposed program. The Office of Juvenile Justice Delinquency and Prevention encourages the use of evidence-based programs and practices and created an online resource you can access here.

Comprehensive Community Based Youth Services

TA Conference Date: Tuesday, April 27, 2021, 10:00am to 12:00pm.

Conference Info/Registration Link: https://attendee.gotowebinar.com/register/1466741229209962766
Conference questions should be submitted to:
Email: DHS Youth Services Info 
Subject: CCBYS FUNDING NOTICE TA Questions
Deadline: Monday, April 26, 2021- by 5:00pm

TA Conference: Tuesday, April 27, 2021:

Questions and Answers:

April 27, 2021

  1. Question: Can a copy of current funded agencies that provide this programming for youth be shared? Or direct me to where I can locate this information.
    Answer: GATA website has list of past and present funded programs for the entire state. See the links included with this answer.
  2. Question: If we are applying for more than one LAN, do we need to do a separate budget for each LAN?
    Answer: You will not need to submit separate budget for each LAN you are applying for. In the narrative portion of each application, you can describe how your budget is associated to the plan you submitted and discuss budgeted items for the LAN you are applying to.
  3. Question: If applying for more than one LAN, how "customized" do the applications need to be? Can we submit the same application for all the LANs? What documents need to be customized? Answer: What you submit is your decision. Please understand that each application will be reviewed and scored separately, and different review teams may be assigned to different applications. It is important to customize your applications to the extent possible to meet the individualized needs of each LAN you are applying for as each application will potentially be competing against others for each LAN separately.
  4. Question: Can applications be a link? If they are too large to send as an attachment.
    Answer:  NO. We have specific guidelines in the NOFO on how you should submit your applications. It is recommended that all completed grant applications be submitted utilizing the CMS File Transfer Utility located at https://filet.illinois.gov/filet/PIMupload.asp. This will allow you to send as large of a document as you need. If the applicant is still having difficulty submitting their application or it exceeds the max capacity of the file transfer utility, you will need to reach out to the contact person identified on the NOFO and an alternative arrangement can be made if necessary. ANY Submission that is not as directed in the NOFO will NOT be accepted UNLESS you have specific written PRIOR direction from one of the NOFO contact persons.
  5. Question: Can you post a copy of the NOFO here please?
    Answer: Applicants can find a PDF or web version of the NOFO on the DHS website as well as the Q&A pages, appendices, and links to information you need to get registered and to get to the Family & Community Services Grant Information - FY 2022, etc.  Scroll down to the Community and Positive youth Development section to find CCBYS information.
  6. Question: Any changes to the amounts per LAN compared to current amounts?
    Answer: Yes, Current providers may notice that LAN amounts have fluctuated. The total funding amount for the CCBYS program has not changed. However, to ensure sufficient funding to accommodate the possibility of funding a separate provider for each LAN, DHS must ensure sufficient funding to cover the minimum grant award amount of $225,000.
  7. Question: Which funding amount do we use? LAN funding for $70,000 as noted on the estimation sheet or the minimum grant amount of $250,000?
    Answer: It will depend. If you are only applying for a single LAN and the estimated amount is $70,000 then you will submit a budget for the minimum award of $225,000. If you are applying for multiple LANS, please see the following examples of calculating LAN amounts: (1)If you are applying for a single LAN, and that LAN has a dollar an amount less than 225,000 you should submit a budget and application for $225,000. (2)If applying for two LANS and one of the LANS is for $70,000 and one is for $100,000 dollars for a total of $170,000 combined you should submit a budget and application for $225,000. (3) If applying for one or more LAN(s) and the total combined amount of the LAN(s) totals $400,000, you will submit a budget and application for 400,000. No matter how many LANs you are awarded the minimum amount will be $225,000.
  8. Question: If we utilize subcontractors, should we submit a COVID questionnaire for each?
    Answer: Yes, you should make sure any subcontractors used completes a COVID questionnaire.
  9. Question: Regarding Attachment 18 - Is that a form, or do we write a stand-alone statement? Are there specific attachments you are looking for to prove years of experience?
    Answer: Attachment 18: (Years of experience serving At-Risk Youth) There is no specific Appendix form that is provided. Please provide a statement and any information you feel appropriate to document your experience and years working with At-Risk-Youth.
  10. Question: Will we be informed if another provider is applying for the same service area?
    Answer: NO. DHS does not know who will be applying until applications are received. Therefore, You will not be informed of the other applicants. Note: We will only be funding one provider per LAN. When applying you must apply for an entire LAN including LANs that cover multiple counties. However, this NOFO allows for subcontractors if needed.
  11. Question: How long does it take for subcontractors to be approved? Does the request for approval need to be sent in prior to application submission?
    Answer: NO. Subcontractors will be approved as part of the application process. Assuming they meet requirements, subcontractors will be approved as part of your grant approval unless specifically stated otherwise. A separate request is not necessary. If selected for funding, the addition of new subcontractors not identified in the approved application will need Preapproval.

May 4, 2021

  1. Question: I was just reviewing the NOFO for the Comprehensive Community Based Youth Services (on the summary page it indicates 63 awards will be made, however, in the body it indicates 1 award. It does not appear that the summary matches the NOFO contents?
    Answer: The 63 awards is referring to (63) sixty-three separate LANs statewide that will be awarded with only (1) one provider being awarded per LAN. In no circumstance will there be more than one Provider being awarded for the same LAN.
  2. Question: In previous years we received a funding breakdown file for DFI and GFR, can you please send that so we can begin working on the budget.
    Answer: You can find the LAN funding breakdown at the Appendix B.
  3. Question:  The NOFO states that Services are limited to a 24-hour response system; crisis/safety assessment; crisis intervention; family reunification/preservation; temporary living arrangement services; cross-agency case coordination; case management; individual, family, and/or group counseling; youth and/or family advocacy; access and coordination with substance abuse treatment and/or mental health treatment. Is this for both crisis and discretionary youth? In other words, can there be other interventions for discretionary youth that are outside of these categories?
    Answer: YES. This applies to both discretionary and not-discretionary youth.
  4. Question: On page 7, letter EE of the Required Services and Programming and page 19, letter C of Post Award Requirements, the requirement states that the provider is required to maintain a collaborative working relationship with the local DHS FCRC. This is required from all our DHS grants however, we have never successfully engaged our local FCRC with any kind of relationship, despite multiple attempts. We utilize subcontractor agencies for the CCBYS grant, and none of them have successfully made or maintained a relationship with the local FCRC. Does IDHS offer any support or suggestions for making an in-road with these FCRCs? Are the FCRCs mutually required to collaborate with us?
    Answer: Section A-3-AE does request that are providers maintain a collaborative working relationship with DHS Family & Community Resource Center(s). It is important that we are making our services known to all potential referral sources even if they are not engaging in those services we offer. We have nothing contractually that requires the FCRC to work with CCBYS but if a provider is struggling with their local FCRC, document your attempts at engagement and reach out to the program administrator for additional assistance if needed.
  5. Question: If the agency utilizes subcontractors, should we submit one COVID questionnaire for each subcontractor agency, or one summary document that incorporates information from all three subcontractors?
    Answer: Send a COVID questionnaire for each subcontractor your agency utilizes.
  6. Question: Our agency's FY21 funding is at $225,000. This link seems to indicate that our funding will be reduced for FY22 To add to the confusion, for me, is that the NOFO indicates minimum award amount is $225,000. We have noticed that other DHS awards for FY22 are including a 2% increase. In short, my question is: What level of funding do we include in our FY22 proposal? Amount on LINK: $140,550. FY21 amount: $225,000 Or FY21 amount with 2% increase: $229,500.
    Answer: This is a NEW open competitive funding notice. Funding amounts are not based on current awards. The amount you will use is $225,000 if the amount(s) in the Appendix total less than $225,000. There are no increases to current awards because current awards are not being continued. ALL service areas (LANs) are up for competitive bid.
  7. Question: Not sure if you are able to answer, but if you could please confirm that a separate application must be submitted for each LAN? Also, does a separate (individualized) budget need to be submitted for each LAN?
    Answer: Yes, please fill out a separate application for each LAN you are applying for. You will only submit one Budget in CSA for all LANS you are applying for. Each individual application will detail as necessary expenditures for the associated LAN being applied for.

May 5, 2021

  1. Question: The FY22 NOFO CCBYS funding amounts from the "Appendix B Estimated Funding Amounts by LANs", pages 47-52. The amounts are just a little bit different and I just want to make sure that I use the correct amounts.
    Answer: When figuring your LAN budget totals, use the Appendix B Estimated Funding Amounts by LAN's page. The Appendix B.
  2. Question: is this a continuation application? I thought I read in there that it was but wanted to be certain.
    Answer: NO. This is NOT a continuation application. FY22 is Competitive. You will need to apply for any and all LANs you are interested in and follow the instructions of the funding notice to be eligible. See the link here. 
  3. Question: If an agency currently has a multiple LAN (7 each) area grant can one application be submitted which includes all of them as was the past submission?
    Answer: You will need to submit a separate application for each LAN your agency is applying for, but you can submit one budget in CSA.

May 14, 2021

  1. Question: The dollar amount for the Total Grant Rounded amount for LAN (39) on p. 47 of the NOFO differs from the CCBYS Disbursement amount for LAN 39 on p. 50 of the NOFO by $10. We have been using the dollar amount on p. 47 ($970,730) to calculate our budgets rather than the dollar amount on p. 50 ($970,740).Please advise. 5-13-21
    Answer: you may use either amount as long as you don't go over the $970,740. This question has been addressed on the posted Q & A for CCBYS question 19 as well. Let me know if this did not help. Thank you.  Response: Thanks for this! It does answer my question. I'm sorry I missed this question in the Q&A.
  2. Question: We are not a currently accredited child welfare agency although are in the process of seeking it. Is being in the process adequate or must you be licensed at time of application? Answer: you do not have to be accredited but must have a current child welfare license before the due date of this funding notice. Please see the funding notice language from C-6-d. The Grantee must have a valid Child Welfare Agency license by the due date of this application, or the application will be considered ineligible and will NOT be considered for funding.

May 17, 2021

  1. Question: Next school year (SY2021-22) , Champaign CUSD4 (Unit 4) will launch a new program call "LIFT" to support families in crisis. Although foundational funding has been secured for the first year, I am currently exploring future grant opportunities and/or partners that could support our efforts. Thus, I read with interest the Comprehensive Community Based Youth Services - CCBYS NOFO. In reviewing the NOFO, I see "Applicants can apply to provide services in more than one LAN but must submit a separate application for each LAN they are proposing to serve. An applicant must apply to serve an entire LAN." Thus, is it correct that because we will only serve Unit 4 students/families, we would not be eligible for the CCBYS program? If not, can you provide contact for the area 24 "LAN" and let me know if they have received funding from the program? If so, there may be an opportunity for collaboration.
    Answer: Yes, you are correct, if you are applying for LAN 24 you would have to provide CCBYS programing to Iroquois, Ford and Champaign counties to qualify. Please refer to question 1 on the posted Q & A for CCBYS FY22 and let me know if that answers your question.
  2. Question: Can a copy of current funded agencies that provide this programming for youth be shared? Or direct me to where I can locate this information.
    Answer: GATA website has list of past and present funded programs for the entire state. See the GATA website. 

May 19, 2021

  1. Question: I don't believe separate narratives are required by LAN for the consolidated budget. The narrative should however include anything unique to a specific LAN if serving more than 1. Am I understanding that correctly?
    Answer: The LAN specific language should be in the budget narrative section and the narrative that is in CSA will apply to all. Also please see question 2 of the Q & A, Title 45 

Youth Services Training, Technical Assistance & Support

Questions and Answers:

April 14, 2021

  1. Question: Awards over $500,000 should note.
    Answer:
    There was an earlier YS TTAS version posted. It did not include additional reporting requirements for awards that exceed $500,000. That language was added and is also found here: If the State share of any State award is more than $500,000 over the period of performance, successful applicants must adhere to the post award reporting requirements reflected in Title 45 Part 75 Appendix XII CFR-Award Term and Condition for Recipient Integrity and Performance Matters, available at https://ecfr.io/Title-45/Part-75/Appendix-XII

April 30, 2011

  1. Question: I noticed there are 2 discrepancies in the language from the DHS webpage for the YSTTAS funding notice found at https://www.dhs.state.il.us/page.aspx?item=132933 and the PDF version linked in the notice and the PDF version linked to the GATA Site. Specifically, on the DHS webpage version, it mentions Teen Reach as one of the programs to be supported under this grant in paragraph 1 under program summary; however, in the same section in the PDF versions, Teen Reach is not listed as one of the programs. Additionally, in the webpage version, it mentions that the total amount that can be requested is $1,187,400; however, in the PDF versions on page 9, Section B Award and Funding Information, #4, it mentions that approximately $1.5 million will be awarded. Can you please clarify, which version is accurate that we should apply to our application?
    Answer: The GATA site PDF version is the Official version and is correct. The PDF version linked on the DHS website is also correct. However, as you point out the DHS Website text version has 2 inaccuracies, the award amount for this grant is up to $1.5 million. Teen REACH will not be supported under this grant.
  2. Question: This funding notice requires trauma informed trainings be provided to youth services program providers. Does that include the Teen REACH afterschool programs as well or are those provided for under the Teen REACH Training Technical Assistance & Support NOFO?
    Answer: Trauma Informed trainings for Teen REACH programs will be provided for under the TR-TTA&S NOFO.