2020 Notice of Funding Opportunity Questions and Answers

Please see list below for NOFO Q and A: 
Homeless Youth (HY); Release Upon Request (RUR); Community Youth Services (CYS); Juvenile Justice Youth Serving programs (JJ YSP); Juvenile Justice Councils (JJC)


    Homeless Youth (HY)

    The Homeless Youth NOFO 20-444-80-0711-03 is due Wednesday, October 24th, 2019 by 12:00pm by electronic submission. The first few Questions and Answers below arose during the first and second NOFO periods and we have included them here as they may be helpful. If you have further questions, please email them to DHS.YouthServicesInfo@illinois.gov  and we will update this webpage with the Questions and Answers until October 17th, 2019.

    October 17, 2019:

    1. Question: On page 23:  3.Submission Dates and Times. Submission Format, Location and Deadline
      Applicants must electronically submit the complete application including all required narrative and attachments in the prescribed order, refer to Section 4B below, with the signed Uniform Application for State Grant Assistance (Uniform Application) on top. The Uniform Application can be found at the following
      UGA-3 (pdf)Link NOT WORKING Applications must be sent electronically to DHS.YouthServicesInfo@illinois.gov  and received no later than 12:00pm (noon) on Wednesday, October 24th, 2019.
      Answer:  Our apologies, tested and the link works.  Please try this link above or this Link to UGA NOFO 3 (pdf)
    2. Question:  On page 38: Sub-Contractor PDF Uniform Grant Budget Forms
      Complete the PDF version of the Uniform Grant Budget for Sub-Contractor budgets ONLY! Include completed Sub-Contractor Budgets found at this link did not work. 
      Answer:
       Use this link for Sub-Contractor budgets, do not enter subcontractor budgets in to the CSA system. Budget form this link (pdf).
    3. Question:  Appendices not saving as indicated Appendix numbers. 
      Answer:
        Appendices have been updated and should reflect the correct Appendix number when saved.  Page http://www.dhs.state.il.us/page.aspx?item=115957

    PREVIOUS Q and A:

    1. Question: My agency applied for funding under the original FY20 funding notice. We were NOT awarded a grant. Would we still be eligible to apply under this funding notice??
      Answer:
      YES, your agency would be eligible because you were NOT awarded a grant as a result of your application.
    2. Question: Can we apply for more or less funding than what is listed in the NOFO as the range ($50,000 to $200,000)?
      Answer:
      The range for the FY20 Homeless Youth grant is $50,000 to $200,000. This is intended as a guide. Providers may apply for more than $200,000 or less than $50,000 when submitting their application. Providers need to request however much money is needed to implement the program proposed.
    3. Question: Is there a Technical Assistance session for the Homeless Youth NOFO?
      Answer
      : No. Please direct all your questions about the Homeless Youth NOFO to DHS.YouthServicesInfo@illinois.gov
    4. Question: Can you please tell me what CBAT-O Assessment is in the NOFO. It is under Capacity number 8.
      Answer:
      Capacity Building Assessment Tool for Organizations (CBAT-O) was developed through a grant with SAMSHA about 10 years ago. The assessment utilizes quantitative and qualitative feedback from staff at all levels to gauge trauma-informed structures within the organization. Within the context of the assessment, an organization is considered "trauma-informed" with a score of 75% (102) points or higher. The feedback and score provided in the post-assessment report are valid for one year. The process to becoming trauma-informed requires ongoing program evaluation and training and, for many organizations, a dedicated time investment. In addition to individualized reports which details organization's strengths and growth areas in providing trauma-informed care, Illinois Collaboration on Youth will provide a Trauma Training Series to support organizations in these efforts. This attachment is requesting verification that the agency is "trauma informed" or is making efforts towards becoming such (e.g. in the process of scheduling, conducting trainings, etc). For more information please contact ICOY here: https://www.icoyouth.org/capacity-building/illinois-department-human-services-supported-training
    5. Question: I am interested in applying for the homeless youth grant, however I do not believe my agency is trauma informed. Am I still eligible to apply for the grant?
      Answer:
      Yes, you can still apply for the grant, but you will need to provide certain assurances that you are working toward compliance. Please see the Notice of Funding Opportunity language: Applicants must provide documentation to support the applicant organization is recognized as a trauma-informed organization as recognized through the CBAT-O Assessment tool in the Attachment provide a statement of an ongoing commitment to further developing/maintaining trauma informed capacity within the applicant organization; or applicants must provide a statement demonstrating a commitment to develop and maintain trauma informed capacity within the applicant organization. Assessment, training and technical assistance will be made available to successful applicants to achieve/maintain this status.
    6. Question: In terms of the three separate components, outreach; emergency shelter and Transitional Living, if we are partnering with others in the community and their agencies provides one or more of the program components for us, what is the reporting requirements of outcomes and eCornerstone usage? Do our partners need access to eCornerstone too, and do we need to report their outcomes as a result of their activities?
      Answer
      : The grantee must ensure, if another agency is providing required services for any of the program components, that the other agency is meeting ALL requirements of the program component they are implementing. DHS does not intend to fund pieces of a program, it intends to fund a full program that meets all program components and requirements. If a subcontractor is intended to provide all or a portion of services required under one or more of the program components a subcontractor agreement should be in place. It is up to the grantee who inputs the required data into eCornerstone, but eCornerstone data must be entered for all kids served under the grant. If the grantee is going to use a Sub-contractor, then all the necessary contract conditions of a sub-contractor must be met. For example, a sub-contractor budget is submitted in addition to the agency budget.
    7. Question: If we are not providing emergency shelter, but we are partnering (not subcontracting) with an agency providing emergency shelter, is this considered a full program model that meets all the program requirements for the funding?
      Answer:
      If you are comfortable with a portion of your contract being completed by an entity for which you do not have a subcontractor agreement that would be your call. However, it is important to understand that your agency will be held accountable for your partner agency meeting or not meeting the requirements of this grant. If this provider is making the services available as a match to your program and therefore you do not feel it is necessary to have a subgrantee agreement in place with them that is your call but you will still be responsible for reporting their expenditures as match to your grant and reporting the services they are providing on your behalf. You will also be required to provide supporting documentation for their work upon request as well as ensuring that records are retained for the appropriate number of years as required by law. Further, in this scenario you will need to ensure that the provider is also not claiming those services/youth etc. to another grant.
    8. Question: Our agency will provide outreach services and transitional living programming directly to youth. If we engage with a youth that needs emergency shelter, we will connect them to other partner agencies in our region through a service linkage agreement. As soon as that youth connects to that agency's emergency shelter, we will ensure that we will not claim this youth to the IDHS Homeless Youth funds. If and when that youth exits that emergency shelter, and they are connected back to our agency for transitional living, we will provide the transitional living program for that youth. Again, we will ensure that the youth accessing our transitional living program is not also being claimed to IDHS Homeless Youth funds by the agency that provided emergency shelter. Does this scenario meet the program requirements?
      Answer:
      The scenario that is described here, based on the information provided in your question, does not appear to provide emergency shelter interim housing services for youth.  There is no guarantee that the youth being referred will be accepted for services nor are there any assurances that the services required to be provided to these youth under this funding notice will be provided. The services are not being paid for by the grant nor are they being claimed as a match to the grant. These youth will not be reported to DHS as a youth served under the grant. Therefore, the scenario does not meet the 4 bed minimum and service provision requirements of providing emergency shelter interim housing services.
      Homeless youth grant funds, available through this funding announcement, can be used to pay a partner provider to provide the required services under this agreement. If this partner is willing and able to provide the minimum number of beds and required services under this funding notice, these youth will be able to be reported to the department as youth served under this required program component.

    Release Upon Request (RUR)

    1. What is a NOFO.
      A Notice of Funding Opportunity is similar to a Request for Proposals or Applications. It is a notice that a State Agency intends to fund a program/project. It allows eligible applicants to bid for funding under that notice.
    2. Why is DHS posting a NOFO for the RUR Program?
      Per 30 ILCS 708, the Grants Accountability and Transparency Act (GATA). Please refer to this public act as well as the Code of Federal Regulations Title 2: Grants and Agreements PART 200 (CFR 200) referenced within GATA. A Notice of Funding Opportunity (NOFO) must be posted as this program/funding source does not qualify for an exception to this requirement.
    3. I am a current RUR provider; will I receive a grant agreement / contract for this program in FY20 if I do NOT prepare a response to this NOFO?
      NO. Only applications submitted in response to this NOFO posting will be considered for funding in FY20.
    4. I am a current RUR provider; if I submit a response to this NOFO posting will I automatically receive a grant agreement/contract for this program in FY20?
      Not Necessarily. Applicants must meet or continue to meet the eligibility requirements identified in this NOFO, including the pre-qualification requirements and all applications will undergo a merit based review as described in this NOFO. Applicants must also meet all Application and Submission requirements found in the NOFO.
    5. How many awards are expected?
      One award is expected.
    6. Is there a minimum or maximum award amount?
      YES. There is a maximum award amount. Please refer to Appendix 6. You may request less, but not more than the amount identified for the service area in which you plan to apply. Should you choose to request less grant funding, the match requirement would be adjusted accordingly. The applicant may not adjust the proportion of the two grant funding streams.
    7. Approximately how many youth are served in this program per year? And what communities are these youth from?
      The number of youth served per year varies. In general, anywhere from 25 to 75 youth per year will be served by this program. The vast majority of these youth are from all over Cook County. Occasionally there will be downstate youth served by the program.
    8. Is it acceptable to provide some of the requested information in a table or chart format or is a narrative format required?
      This is at the discretion of the applicant; any of these formats will be accepted. Please understand that these pages, in whatever format, will still be counted within the page limit requirement and must be inserted in the corresponding section and NOT as an attachment.
    9. If my final PDF application document is too large to email can I break it down into smaller PDF files to submit?
      This should ONLY be a last resort option. While it would be accepted, it significantly increases the likelihood that portions of your application will be misplaced, etc. Further, it will make printing and review of your application difficult at best. The Department will bear NO responsibility if your multi-document application submission is incomplete, out of order, missing pages or sections, etc. when reviewed and scored. The applicant agency accepts all risk if they choose to submit a multi-document application. DHS staff will make every effort to ensure all documents are included and in a seemingly logical order prior to review.
      Please be sure to follow the instructions provided in the NOFO to submit large documents. This is a very simple process and you should have no trouble submitting your document. If you have trouble with the link or uploading your document, please contact CMS directly or the Program contact identified in this NOFO posting for assistance.

    April 5, 2019: 

    1. Question:  I am reaching out to you as our agency is in the process of responding to this RFP. I am trying to ascertain whether a "Programmatic Risk Survey" needs to be completed for this RFP. If so, can you kindly direct me where to find it on the DHS website?
      Answer:  http://www.dhs.state.il.us/page.aspx?module=17&item=114719&surveyid=1463&csfanum=444-80-0712  
      RUR Programmatic Risk Assessment

    Community Youth Services (CYS)

    This Community Youth Services (CYS) Notice of Funding Opportunity (NOFO) is being released due to an increase in FY20 grant funding. This new Community Youth Services NOFO 20-444-80-0846-02 is due August 19th, 2019 by 12:00pm by electronic submission. The first few Questions and Answers below arose during the first NOFO period and we have included them here as they may be helpful. If you have further questions, please email them to DHS.YouthServicesInfo@illinois.gov  and we will update this webpage with the Questions and Answers. The deadline to submit questions regarding this funding notice is August 12th, 2019.

    NOTE:  Technical Assistance Webinar

    August 1, 2019 from 10:00am to 12:00pm, Community Youth Services (CYS) Technical Assistance Webinar. 
    Here is the link to register: (https://attendee.gotowebinar.com/register/2847837770771878913)

     

    1. Question: My agency is planning on submitting in a "New" application for 1 county, and we already have 2 Established areas where we provide CYS services. I'm reaching out to you because I'd like some clarification in how we label our application. It's my understanding that our application will include 3 Single Projects:
      • County 1 Established 1 Community Committee & 1 Area Project Board 
      • Count 2 Established 1 Community Committee & 1 Area Project Board
      • County 3 New 1 Community Committee & 1 Area Project Board
        Would labeling it 3 Single Projects be correct if each county/area has their own Community Committee & APB?
        Answer
        : Your application will be considered a "combination" project because you have more than one single project. 
    2. Question: My agency applied for funding under the original FY20 funding notice. We were NOT awarded a grant. Would we still be eligible to apply under this funding notice??
      Answer: YES, your agency would be eligible because you were NOT awarded a grant as a result of your application.
    3. Question: Is there a Technical Assistance session for the CYS NOFO?
      Answer: Yes, August 1st, 2019 at 10:00am. (more information to follow) Also, please direct all other questions about the CYS NOFO to DHS.YouthServicesInfo@illinois.gov.  
    4. Question: We are applying for a combination of single projects and a combination of existing projects and new projects. Should a Uniform Application for State Grant Assistance be completed and signed for each project and the associated budget amount or should the total budget amount for the four single projects be combined on this form?
      Answer:
      Please submit one Uniform Application for State Grant Assistance form to support your agency combination of single and existing projects submission. Also, include the total budget amount for your combination projects on this form.
      July 31, 2019:
    5. Question:  I am inquiring about the NOFO for Community Youth Services posted on July 17, 2019. Is it open to new applicants?
      Answer: 
      Yes, the Community Youth Services (CYS) NOFO is open to new applicants.
      This competitive Funding Notice is the 2nd notice issues for Community Youth Services (CYS) program for implementation in FY2020. Funded agencies under the first announcement are NOT eligible to apply under this Notice. Please refer to Appendix 15 for a list of the funded agency providers under the first CYS Funding Notice. Further, this completive funding opportunity is limited to those public or private, not-for-profit community-based agencies who meet all of the Pre-Qualification and Mandatory Requirements described in this section. Failure to provide the requested information as outlined in this NOFO to demonstrate these criteria are met will result in the application being removed from funding consideration. It is not necessary for an applicant to be a current or former provider for the CYS program to be eligible to apply.
    6. Question:  Can you please email me information regarding the technical assistance session for Community Youth Service NOFO #20-444-80-0846-02 that is supposed to be held August 1 at 10:00 am.?
      Answer:  August 1, 2019 from 10:00am to 12:00pm, Community Youth Services (CYS) Technical Assistance Webinar. 
      Here is the link to register: (https://attendee.gotowebinar.com/register/2847837770771878913)
      August 1, 2019:
    7. Question: In reviewing a State-issued notice of award announcement recently, (IDHS Agency Opportunity number: 20-444-80-0846-02), I noticed something curious in the description of eligibility requirements. Instructions to applicants provide the usual information about requirements that applicant organizations complete registration in the System for Award Management (SAM); however, why do the instructions provide a link to a vendor for this service (https://governmentcontractregistration.com/sam-registration.asp ) when organizations can obtain SAM credentials at no cost via the government site?  This seems misleading. Should state agencies be promoting a single vendor's service in this way?
      Answer
      : This link was posted in error. Please use the https://www.sam.gov/SAM/  link to obtain the necessary SAM credentials. We apologize for any confusion.

    Juvenile Justice Youth Serving programs (JJ YSP)

    1. Question:  Do current sites/providers need to apply for funding again? 
      Answer:  Yes, this is a competitive Notice of Funding Opportunity (NOFO)
    2. Question:  Is there a Webinar for this NOFO?
      Answer:  Yes, here is the Webinar information. 
      Webinar information: Please register for FY2020 JJC/JJYSP NOFO Webinar on Mar 18, 2019 1:00 PM CDT at: https://attendee.gotowebinar.com/register/421718082076366851  
      After registering, you will receive a confirmation email containing information about joining the webinar.  See link below
      March 18, 2019: 
    3. Question: Regarding the Juvenile Justice Youth Serving Program (20-444-80-1270-02) (link to the program webpage). The Funding Opportunity states that applications must be submitted via email as a .pdf file. However, the Funding Opportunity also states that applicants must submit "a hard copy" of the applicant budget entered in CSA with the application. I wanted to confirm whether applicants must submit a copy of the budget via email or as a hard copy. If hard-copy submission is required, is there a specific address the budget must be submitted to?
      Answer: The entire application is to be submitted electronically. Once the applicant has completed the budget in CSA, applicant should print or save a copy of the budget and include it in the electronic PDF File as part of the application.
    4. Question: I would like to know if the Juvenile Justice Youth Serving Program Grant has a renewal process or if all current grantees must apply per the regular application for FY20?
      Answer: There is no renewal process. This is a competitive funding notice.
    5. Question: I would like to know if the Juvenile Justice Youth Serving Program Grant has a renewal process or if all current grantees must apply per the regular application for FY20?
      Answer:
      There is no renewal process. This is a competitive funding notice.
      March 20, 2019:
    6. Question: Do you need an ICQ for each grant you apply to?
      Answer: No, each organization requires one ICQ, not each grant. (A quick way to remember it is One ICQ per grantee, One Programmatic Risk Assessment per grant.)
    7. Question: Do you need to have an established JJC to apply for the JJC grant?
      Answer
      : No; The NOFO states the following eligibility requirements:
      1. Applicant is an established Juvenile Justice Council.
      2. Applicant is a county or group of counties or other entity who is eligible to establish a local juvenile justice council (JJC) under Illinois Statute [705 ILCS 405/6-12]. (See
        http://www.ilga.gov/legislation/ilcs/documents/070504050K6-12.htm )
    8. Question: Can you apply for the JJC grant if your county had a JJC but it is currently inactive?
      Answer:
      Yes.
    9. Question: What are the 5 points of contact we should collect data on?
      Answer:
      Arrest, Diversion, Detention, DJJ, Transfer to Adult Court
    10. Question: How does RED compare to DMC? What is the difference?
      Answer:
      The language change came from the authorization of the JJDPA. The bill now uses the more widely accepted and accurate term "racial and ethnic disparities," instead of "disproportionate minority contact". The JJDPA defines "racial and ethnic disparities" as "minority youth populations [being] involved at a decision point in the juvenile justice system at disproportionately higher rates than non-minority youth. For more information, see http://www.cclp.org/wp-content/uploads/2019/02/Racial-and-Ethnic-Disparities-Fact-Sheet.pdf  
    11. Question: How much should we budget for to cover mandatory meetings and trainings offered by IDHS/IJJC?
      Answer:
      You should budget for travel costs and per diem costs.
    12. Question: Will the grants always operate on a one-year funding cycle?
      Answer:
      Right now, yes.
    13. Question: What is the total amount of funding available for these grants?
      Answer:
      There are $650,000 available for each grant and we are anticipating funding approximately 10 applicants.
    14. Question: Where is the list of allowable costs and the rules for how you can spend money?
      Answer:
      The NOFO refers the applicant to 2 CFR 200 Uniform Administrative Requirements, Cost Principles and Audit Requirements for Federal Awards, PART 200 Subpart E-Cost Principles
      https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?tpl=/ecfrbrowse/Title02/2cfr200_main_02.tpl
      See the NOFO "Funding Information" for additional unallowable costs or costs requiring pre-approval.
    15. Question: How can I save the PPT?
      Answer:
      You can download it from the slides tab.
    16. Question: Will a recorded version of this webinar be available?
      Answer:
      Yes, here is the link to the video
      https://attendee.gotowebinar.com/register/421718082076366851
      March 22, 2019
    17. Question:  What is the difference between attachment 5- copy of applicant budget entered in CSA and the "Uniform Grant Budget" on the application checklist?
      Answer: 
      None, it is the same document.  The JJ YSP NOFO requires that the budget be entered into CSA but also printed and attached to the final Application PDF submission. 

    Juvenile Justice Councils (JJC)

    1. Question:  Do current sites/providers need to apply for funding again? 
      Answer
      :  Yes, this is a competitive Notice of Funding Opportunity (NOFO)
    2. Question:  Is there a Webinar for this NOFO?
      Answer:  Yes, here is the Webinar information. 
      Webinar information: Please register for FY2020 JJC/JJYSP NOFO Webinar on Mar 18, 2019 1:00 PM CDT at: https://attendee.gotowebinar.com/register/421718082076366851  
      After registering, you will receive a confirmation email containing information about joining the webinar.  See link below.
       March 20, 2019: 
    3. Question: Do you need an ICQ for each grant you apply to?
      Answer: No, each organization requires one ICQ, not each grant. (A quick way to remember it is One ICQ per grantee, One Programmatic Risk Assessment per grant.)
    4. Question: Do you need to have an established JJC to apply for the JJC grant?
      Answer
      : No; The NOFO states the following eligibility requirements:
      1. Applicant is an established Juvenile Justice Council.
      2. Applicant is a county or group of counties or other entity who is eligible to establish a local juvenile justice council (JJC) under Illinois Statute [705 ILCS 405/6-12]. (See
        http://www.ilga.gov/legislation/ilcs/documents/070504050K6-12.htm )
    5. Question: Can you apply for the JJC grant if your county had a JJC but it is currently inactive?
      Answer:
      Yes.
    6. Question: What are the 5 points of contact we should collect data on?
      Answer:
      Arrest, Diversion, Detention, DJJ, Transfer to Adult Court
    7. Question: How does RED compare to DMC? What is the difference?
      Answer:
      The language change came from the authorization of the JJDPA. The bill now uses the more widely accepted and accurate term "racial and ethnic disparities," instead of "disproportionate minority contact". The JJDPA defines "racial and ethnic disparities" as "minority youth populations [being] involved at a decision point in the juvenile justice system at disproportionately higher rates than non-minority youth. For more information, see http://www.cclp.org/wp-content/uploads/2019/02/Racial-and-Ethnic-Disparities-Fact-Sheet.pdf  
    8. Question: How much should we budget for to cover mandatory meetings and trainings offered by IDHS/IJJC?
      Answer:
      You should budget for travel costs and per diem costs.
    9. Question: Will the grants always operate on a one-year funding cycle?
      Answer:
      Right now, yes.
    10. Question: What is the total amount of funding available for these grants?
      Answer:
      There are $650,000 available for each grant and we are anticipating funding approximately 10 applicants.
    11. Question: Where is the list of allowable costs and the rules for how you can spend money?
      Answer:
      The NOFO refers the applicant to 2 CFR 200 Uniform Administrative Requirements, Cost Principles and Audit Requirements for Federal Awards, PART 200 Subpart E-Cost Principles
      https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?tpl=/ecfrbrowse/Title02/2cfr200_main_02.tpl
      See the NOFO "Funding Information" for additional unallowable costs or costs requiring pre-approval.
    12. Question: How can I save the PPT?
      Answer:
      You can download it from the slides tab.
    13. Question: Will a recorded version of this webinar be available?
      Answer:
      Yes, here is the link to the video
      https://attendee.gotowebinar.com/register/421718082076366851
      March 22, 2019
    14. Question: The City of XXXX has a Peer Jury Youth Court program designed for children who have committed first time offenses such as shoplifting, curfew violations, alcohol use, lower-level drug offenses, fighting, and other misdemeanors. The minors are referred to the Youth Court program through the XXXX Police Department. Youth Court allows an opportunity to complete alternative sentencing and diversion from traditional court, to keep a conviction from being permanently entered on the youth's record. Over the past five years, our local Peer Jury Youth Court Program has experienced a 97% successful completion rate, and an equally high rate for preventing recidivism, for the almost 200 young people who have taken part in this alternative-to-incarceration effort. So we are wondering if our Peer Jury Youth Court program would be eligible to apply for a Juvenile Justice Council grant?
      Answer: This competitive funding opportunity is limited to applicants that meet the following requirements:
      1. Applicant is an Illinois unit of local government, OR
      2. Applicant is an Illinois not-for-profit community-based organization, OR
      3. Applicant is a new or existing Juvenile Justice Council In the above scenario, if the applicant is the city, the city is eligible to apply; OR if Peer Jury Youth Court program is run by an Illinois not-for-profit community-based organization, the organization is eligible to apply.