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CERTIFCATION PROCESS FOR CMHCs AND CMPs 
QUESTIONS & ANSWERS FROM PRESENTATION ON 01/23/2020 

 
Question:  Is a slide presentation available for download? 
Answer:   Yes, the slide presentation is available on the following website for downloading. 
http://www.dhs.state.il.us/page.aspx?item=85711 
 
 
Question:  Looking for advice about what to do if a leased CILA site cannot pass OSFM due to the landlord 
not being willing to make needed changes to the whole building?   
Answer:  DHS/DMH does not have any jurisdiction over this matter as CILA site certification falls under 
Part 115, not Part 132.   
 
 
Question:  Can a vehicle/van become a mobile certified "site"? 
Answer:  A vehicle/van does not meet the certification requirements of Part 132.  The definition of a 
Mental Health Setting per Part 132 is “A location, public or private, in a group or individual practice, in a 
mental health center, hospital or clinic where services intended to reduce symptoms of mental illness are 
provided to persons with mental illness. 
 
 
Question:  We have a counseling center and a residential program, same building, different type 2 NPIs. 
Do we need separate IMPACT registrations for them? Also, one is mainly DCFS the other DHS. 
Answer:  Both services should be in one enrollment with 1 distinct NPI number.  In addition, you will need 
to look at the entity as a whole to determine if DCFS or if DHS is the primary funding source.  Whomever 
is the primary funding source will be your Certifying State Agency.  In addition, you will need to associate 
with both DCFS and DHS in IMPACT since you are required to associate with all agencies for which services 
are being provided. 
 
Question:  For CMHC and IMPACT, do we need to enroll all interns and staff through IMPACT? 
Answer:  Whomever will be rendering billable services will need to enroll in IMPACT and associated 
themselves to the CMHC.  The services that are billable and who may provide those services are outlined 
starting on page 24 in the HFS Community-Based Behavioral Services Provider Handbook which may be 
accessed using the following link: 
https://www.illinois.gov/hfs/SiteCollectionDocuments/102218CommunityBasedBehavioralServicesHand
book.pdf 
 
 
Question:  Do entities that are currently certified as a Medicaid mental health services provider need to 
submit a new application for CMHC? 
Answer:    More information is needed to answer this question fully and correctly.  Please email your 
contact information to DHS.DMHProviderAssist@Illinois.gov and someone will reach out to you. 
The answer to this question will be updated once more information is provided. 
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Question:  It looks like we need to redo IMPACT when we add new MCOs. Can we add several at once or 
do one for each MCO?   
Answer:  You will enroll the individual site only one time in IMPACT and within that site’s single IMPACT 
enrollment you will associate with ALL the MCOs that the site is working with. 
 
 
Question:  Can we add several individual billers in a single IMPACT submission? 
Answer:  Please define what is meant by “individual biller” and forward your response to 
DHS.DMHProviderAssist@Illinois.gov. 
The answer to this question will be updated once more information is provided. 
 
 
Question:  When collaborating with community partners (schools, places of worship) is it fine to code 
them as a natural setting for billing purposes or do we have to register the site? it would not be our site 
rather a place we provide services in agreement with them? 
Answer:  The locations where CMHC staff render services DO NOT need to be enrolled if they meet the 
definition of a “natural setting” as defined in Part 132 Section 132.25.  
On the claim you will indicate the PLACE OF SERVICE as outlined on page 21 of the HFS Community-Based 
Behavioral Services Provider Handbook which may be accessed using the following link or as instructed 
by the MCO if a MCO is being billed. 
https://www.illinois.gov/hfs/SiteCollectionDocuments/102218CommunityBasedBehavioralServicesHand
book.pdf 
 
 
Question:  Per Rule 132, recertification of specialty programs is needed annually.  Rule 140 states 
attestation to adherence is needed (Table N).  Where should this information be sent? 
Answer:   Part 132 Subsection E has not been operationalized at this time. 
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