1. Question: We currently receive a grant for Supervised Residential. I am assuming that this competitive NOFO is required to request continued grant funding in FY 2018. Apologies for the simple question, however this application is significantly earlier than last year's application which we submitted at the end of April last year, so I wanted to make certain.

    Answer: The Supervised Residential program was not competitively bid for FY 2018; however, this is an opportunity for an expansion of services for Williams Class Members. This funding opportunity is an addition to the services already provided in specific geographical locations.

    Per the NOFO, Letter C: Eligibility Information - "This funding opportunity is available to any DMH Medicaid certified, Accredited agency. The Supervised Residential setting(s) must serve Williams Class Members, who meet medical necessity for this level of care. Each site should have capacity to accommodate between 10 and 12 individuals, mix gender, preferably. The site must be located in the city of Chicago.

  2. Question: Is the Notice of Funding Opportunity for the Supervised Residential Program strictly or solely for new services OR can a current provider that is already funded for 830 services request additional funding for the provider's current program? Answer: This NOFO is for new service expansion. A current provider of 830 can make an application to this NOFO. However, this funding cannot supplant existing 830 services or funding.

    Answer: This NOFO is for new service expansion. A current provider of 830 can make an application to this NOFO. However, this funding cannot supplant existing 830 services or funding.

  3. Question: We also have a facility that could be reconfigured to house a Supervised Residential Program. However this is in Hoffman Estates. Is there flexibility in the location?

    Answer: No flexibility in location. Hoffman Estates is not geographically feasible to any Williams provider agency for a Supervised Residential site. The site must be located in the city of Chicago (preferably but not limited to near south and south loop, near west or north side).

  4. Question: Since this program must serve Williams Class Members, does the subject property have to meet the requirements relative to capacity of no more than 25% of available units for class members? In other words, would I need a 40 unit building to house 10 Williams clients?

    Answer: No, the Supervised Residential sites (group homes) do not have a 25% capacity limitation. However, the site cannot house more than 15 unrelated people. It is recommended that capacity not exceed 12.

  5. Question: Is the Department's expectation for each resident to have their own apartment? Own room? Own "space" (e.g., 40 sq.ft. of personal space)?

    Answer: A Supervised Residential setting is congregant living. The Supervised Residential site can be either single bedrooms, but no more than two persons shared bedrooms. The bedrooms must have sufficient floor space to accommodate two adults (beds, dresser, and side tables) and must not be a general means of egress.

  6. Question: My understanding is that there are less than a handful of agencies state-wide designated to work with Williams/Colbert class members, if my organization was awarded the grant, wouldn't we be required to work closely with the designated agency (e.g., HRDI, Grand Prairie Services, etc.) for continuity of care? If yes, should we secure linkage agreements with those agencies? And, would we be able to bill for on-site Rule 132 services along with the designated agency?

    Answer: If the applicant agency is not currently a designated Williams provider agency, the applicant would be expected to develop a working agreement of reciprocity with the referring Williams provider agency, for exactly continuity of care. Billing would be allowed for services provided in the residential site (in accordance with Medicaid), during hours of occupancy, as long as there are no duplicative services provided.

  7. Question: There is a requirement that the agency maintain, at minimum, 85% utilization of available capacity for this level of care. Does the Department or aforementioned designated agency provide support by way of Williams referrals to ensure that this performance measure is met?

    Answer: The goal is to maintain optimal occupancy at all times. However, Class Members retain the right to refuse this recommended referral.

  8. Question: Does this prioritize Williams folks? If so, is there an exception to the 25% occupancy rule under one roof?

    Answer: The Supervised Residential NOFO expansion is to be 100% Williams Class Members. There is no 25% restriction.

  9. Question: Is the NOFO for the Supervised Residential Program for new funding. Based on the contract period, it appears as though it is, but I wanted to confirm.

    Answer: Yes, the NOFO funding opportunity is for expansion of new residential service capacity for Williams Class Members.

  10. Question: Would an application to support a staff dietitian for meal planning, meal prep, and nutrition-related health education (all non-billable) for residential participants align with program's scope?

    Answer: The site should be focused on skills development/enhancement to address any skill deficits identified. This must include cooking and meal preparation. If the dietitian is working with Class Members to teach healthy cooking and meal preparation, observing them in preparing meals, training them how to shop for food, specifically those on special diets (diabetics), convening related health education groups, and then this would be within the scope.

  11. Question: Can agencies apply for additional funding for programs currently receiving 830 funding?

    Answer: If an agency currently has an 830 program this would not restrict the agency from applying for this funding. However, the additional beds created with this funding must be dedicated for Williams Class Members.

  12. Question: When you say NOFO expansion is to be 100% Williams, does that mean total residential Williams or only the additional beds provided by the expansion? For example: we have a 14 bed residential facility that DMH currently only provides funding for, let's say 1/2, so would the NOFA only be for 7 beds, which then 7 beds would be Williams, (vs the 14).

    Answer: The Supervised Residential NOFO is for 'additional' capacity. An agency cannot augment an existing Supervised Residential setting by reducing the number of current beds to offset by the NOFO funding. If your agency currently has an 830 with 14 bed capacity and you want to submit the NOFO application and budget for 10 beds (dedicated only to Williams Class Members), then your agency's overall Supervised Residential bed capacity will increase by 10, giving you a total Supervised Residential bed count of 24. Remember, that no more than 15 unrelated individuals can reside under a common roof.

  13. Question: Other than the Uniform Application form, what other information needs submitted? Specifically, do we need to submit a GATA budget form?

    Answer: Please see section D. Application and Submission Information section of the NOFO.

    D. APPLICATION AND SUBMIISSION INFORMATION

    DHS/DMH anticipates that the term of the agreement resulting from this NOFO will be mid-February, 2018, continuing through June 30, 2018 and will require the mutual consent of both parties, be dependent upon the Grantee's performance and adherence to program requirements and the availability of funds.

    DHS/DMH may withdraw this Notice of Funding at any time prior to the actual time a fully executed agreement is filed with the State of Illinois Comptroller's Office.

    If it becomes necessary or appropriate for DHS/DMH to change any part of this NOFO, a modification to the NOFO will be available from the DHS website. In case of such an unforeseen event, DHS/DMH will issue detailed instructions on how to proceed.

    Submission Requirements

    All proposals shall include the following mandatory forms/attachments in the order identified below:
    1. Uniform State Grant Application

    2. Proposal Content (Scored as indicated)
    3. A Budget and Budget Narrative needs to be completed in the CSA tracking database

    4. To be considered, proposals must be in the possession of the Department of Human Services, Division of Mental Health staff at the specified location and by the designated date and time listed above. In the event of a dispute, the applicant bears the burden of proof that the application was received on time at the email address listed above.

    5. Proposals that are faxed, hand-written and/or late will not be accepted and will be immediately disqualified.

    6. The Department is under no obligation to review applications that do not comply with the above requirements. There will be no exceptions.

    7. The required documents must be scanned into 1 document and emailed as a complete package to: DHS.GrantApp@illinois.gov

    8. Specifically, the subject line of the email must be: Your Organization's Name, 18-444-22-1202-02, Shanna Frank

  14. Question: Do you (does DMH) have any sense as to the prevalence of individuals with a dual diagnosis of Mental Illness and Intellectual/Developmental Disability in the Williams population?

    Answer: The percentage of individuals who are dual diagnosed MI/DD is relatively low. This is not the target population for the Supervised Residential site, but it does not preclude individuals who are dual diagnosed from admission, if they need this level of care. This is not a CILA site.

  15. Question: What are the guidelines as to spacing for the proposal? Single spaced, double?

    Answer:  The applicant has 10 pages to use. Spacing is not a specific requirement.

    The NOFO states:

    Applicants should adhere to the following guidelines when preparing proposals: Applicants should submit one complete proposal per service area and target population for consideration. All documents in the proposal should have the following page layout: 8.5 inch by 11 inch pages with one-inch margins. All documents in the proposal must be in a 12 point font. The entire proposal must be sequentially page numbered (hand-written page numbers are acceptable) and the proposal should not exceed 10 pages.

    Not adhering to these guidelines for proposal submission constitutes grounds for proposal disqualification. The Department is under no obligation to review applications that do not comply with the above requirements.

  16. Question: Are we allowed to use funding from the 1202 Supervised Residential for capital improvements on a residence that we would use for housing the Williams Class members? 

    Answer:  We do not allow Capital Improvement for this program.

  17. Question: Does the 10 page proposal limit include the 3 pages of the Uniform State Grant Application?

    Answer: The 3 page application is exclusive from the proposal (10 pages).The total limit to the pages could be 13 plus any attachments, like a NICRA. 

  18. Question: Are the budget and budget narrative to be submitted as part of the email proposal of online through the CSA system?

    Answer: Per section D, Number 3 under submission requirements the budget and budget narrative needs to be completed in the CSA system.