Questions and Answers for Completing the SMHRF Comparable Services RFI


Questions and Answers for Completing the SMHRF Comparable
 

  1. Will there be a conference call or meeting regarding the RFI?

    Answer:
      No. All written questions will be answered and posted to the DMH website. There also is a presentation with an overview posted at:  http://intranet.dhs.illinois.gov/oneweb/page.aspx?item=67731
  2. Are only currently contracted DMH providers able to apply? 

    Answer: 
    Yes. DHS/DMH realizes that some of the services described in the RFI may require services from agencies currently not under contract with DMH. Providers are encouraged to work with other agencies in their area to create a comprehensive proposal that will meet the intent described in the services of the RFI.
  3. Are only certain areas of the state eligible for this RFI? 

    Answer:
      Yes, because these will be treated as pilots, the areas of the state where the services will be funded are the areas that contain the current Williams IMDs, where the SMHRFs will be located.
  4. Can a provider apply for only certain aspects of the RFI such as transitional living centers and transitional supervised residential settings? 

    Answer:
      Yes. A provider may apply for one or all of the services described, however, DMH believes that a comprehensive proposal that includes all of the areas (triage, crisis and transitional living) is the most likely to be successful in reducing referrals to long term care. Therefore, providers are strongly encouraged to partner with other experienced agencies in the service area proposed to provide the full array of the services described in the RFI. Scoring criteria will be weighted to reflect collaboration among entities to provide the full array of services.
  5. The RFI mentions that the programs are pilots. How will the programs be funded and for how long?

    Answer:
     DMH will determine the best funding methodology after reviewing the proposals. DMH currently has an appropriation for FY14 and believes that it will be annualized in FY15.
  6. What is the proposed start date of the comparable programs?

    Answer:
     DMH's intention is to get services started as quickly as possible. A January 15, 2014 start date is possible, if all negotiations can be concluded in a timely manner and contractual work completed.
  7. Under the required information, does a provider only supply the information for which they are applying for?

    Answer:
      Yes.
  8. How will the RFIs be evaluated? Is there a scoring system?

    Answer:
    DMH has developed a scoring tool for the responses. A team of staff from DMH and DASA will be responsible for reviewing and completing the scoring tool for each submission.
  9. What is the next step after DMH reviews the RFIs?

    Answer:
      DMH will contact the providers selected for funding, negotiations will be conducted, to complete the contractual process. 
  10. Is there a prescribed format to submit the RFIs?

    Answer:
      Yes, please answers the questions posed on pages 11 -14, in the "Required Information in Proposal to RFI" section. You should respond to each of the questions for the services you propose.
  11. Is there a page limitation to the RFI response?

    Answer: 
    No. Please provide sufficient detail for the reviewers to evaluate your ability to provide the
    services you propose.
  12. Will the Q&A that DMH receives and responds to be posted on the DMH website?

    Answer: 
    Yes.
  13. Under Appendix B it states the following: "The comparable programs shall be provided through a managed care entity, a coordinated care entity, or an accountable care entity" Does this mean that only one of these can apply? Or does it mean that once comparable community providers have been identified referrals have to be made through one of these entities?

    Answer: 
    This is statutory language which means when a managed care entity, a coordinated care entity, or an accountable care entity is responsible for the purchasing of services for an eligible individual, then that entity will purchase the comparable services.
  14. Under Triage description it states: "to be eligible for this service, at the point of contact, the individual must be in an emergency department within the covered geographic area, experiencing a psychiatric crisis or at risk of psychiatric crisis…". Was this the intent? Can't clients be referred to triage before they get to the ED in a hospital?

    Answer: 
    The emergency department is the identified critical intercept, and so for the purpose of this pilot, the triage function is to serve individuals who have presented to emergency departments.
  15. Can one applicant submit an RFI to provide more than one type of service? Triage, Crisis Stabilization and Transitional Living?

    Answer: 
    Yes; applications to provide an array of services is preferred.
  16. I did not see anything with regards to a budget...should we include one with the RFI.

    Answer
    : A budget is not required to be included in the response to the RFI. However, at the appropriate time, if a Community Agency is selected to provide these services a budget will be required as part of the contract negotiations and the contracting process.
  17. Clarification about the difference between the discharge linkage and coordination of services and outreach to individuals to engage in services?

    Answer:
    Discharge linkage and coordination of services is provided to individuals who have been admitted to a psychiatric inpatient setting, and are being discharged to a community setting. Outreach to individuals to engage in services is provided to individuals who have been evaluated while in crisis and may fail to link with recommended treatment without the outreach.
  18. Is there an expectation that we need to complete a pre-screening and linkage for nursing home/SMHRF services under the outreach services category?

    Answer:
    Outreach is to be provided to engage the individual in community based services. There is a separate assessment and authorization process for individuals referred to nursing home/SMHRF.
  19. In question number seven what kind of answer are you looking for with regards to: how you would propose funding these services in order to assure accountability for state funds?

    Answer
    : This question is intended to gather ideas from the community on how to best ensure the DHS/DMH is both spending the funds in a responsible and accountable manner, and receives the expected outcomes. Items could include proposed funding methods such as fee for service, case rate, or grants as well as deliverables, performance measure, and performance standards.
  20. Our agency's expertise is in the area of crisis stabilization, with additional experience in crisis assessment and linkage to services. Must successful LOI's address the entire spectrum of intercepts (Triage, Crisis Stabilization, and Transitional Living)?

    Answer:
    A provider may apply for one or all of the services described, however, DMH believes that a comprehensive program that includes all of the areas (triage, crisis and transitional living) is the most likely to be successful in reducing referrals to long term care. Therefore, providers are strongly encouraged to partner with others in their area that can provide a fuller array of the services described. Scoring criteria will be weighted to reflect collaboration among entities to provide the full array of services.
  21. We anticipate engaging a number of collaborating organizations in our pilot project proposal. At this stage, are you requiring the execution of formal collaboration agreements, or simply the statement of intent to partner on specific aspects?

    Answer:
    While a formal agreement is not required, a description of the collaboration would be most useful in completing an evaluation of your response.
  22. Our agency is interested in responding to this RFI. However, we are outside of the defined area. Would a proposal from us be considered?

    Answer:
    DMH will purchase services that impact the defined area.........if your proposal includes your agency providing services, or collaborating with other agencies, that impact the defined area the proposal would be considered.
  23. For the transportation piece for the RFI, are mental health providers expected to do the transporting of consumers or can we provide linkages to various transportation services we develop contracts with?

    Answer:
    DHS/DMH realizes that some of the services described in the RFI may require services from other agencies. Therefore, you may develop linkages and contract with other agencies. Providers are encouraged to work with other agencies in their area to create a comprehensive proposal that will meet the intent described in the services of the RFI. While a formal agreement is not required at the time the proposal is submitted, a description of the collaboration would be most useful in completing an evaluation of your response.
  24. Regarding the RFI for MH Community expansion under PA 09-0104/SB 0026 (SMHRF comparable services) which is due Nov. 13, Is DeKalb County eligible? We do not have a psychiatric locally and admit to Rockford, Elgin and Streamwood.

    Answer:
    Dekalb County is not an area of the state in which there are SMHRFs. Therefore, comparable community services will not be developed there.
  25. Can an agency apply for one or more, but not all of the service elements under a specific level of care? (such as, under crisis stabilization, discharge linkage and coordination of services, outreach to individuals to engage in services but not residential crisis beds?)

    Answer:
    Yes. A provider may apply for one or all of the services described, however, DMH believes that a comprehensive proposal that includes all of the areas (triage, crisis and transitional living) is the most likely to be successful in reducing referrals to long term care. Therefore, providers are strongly encouraged to partner with other experienced agencies in the service area proposed to provide the full array of the services described in the RFI. Scoring criteria will be weighted to reflect collaboration among entities to provide the full array of services.
  26. If a provider is providing PASRR services currently, and may be providing (Resident Review) services to SMHRF's in the future, does this disqualify them from being a (per RFI) III. CRISIS STABILIZATION; B. RESIDENTIAL CRISIS BEDS" provider?

    Answer:
    DMH would not approve an "authorizing agent" to also be a provider of the services they are doing authorizations for.
  27. On page 15 of the RFI, the instructions say to send one electronic copy and two paper copies of our RFI. Can the electronic copy be send via email or do you want us to send a flash drive in the packet with the 2 paper copies?

    Answer:
    The electronic copy can be sent via email.