1. QUESTION:  We currently operate HUD Supported Residential/Community Living and also have an IL grant (820) for this service. Is this grant in conjunction with this housing so that we would be eligible? It references HUD 811 Permanent Supported Housing units so I am not sure and also not sure if this is for existing residential housing/community living.

    ANSWER: This funding is for new HUD permanent housing sites and does not apply to program 820 residential services.

  2. QUESTION:  Will each grant recipient receive $500,000 or will this be the total amount split among recipients?

    ANSWER: No, $500,000 is the total amount for all awards issued.

  3. QUESTION: Will we need to own this property or can we work with other landlords to provide SMI services?

    ANSWER: This funding opportunity is limited to Mental Health Service Providers who have developed HUD 811 Permanent Supportive Housing Units. See #15 in the Summary Information of the Funding Opportunity.

  4. QUESTION:  Am I reading this correctly. The grant is due December 16, 2019 and the NOSA will be announced in March 2020. And the sites must be operational and units filled by April 1, 2020. Providers only get less than 30 days from the date the award is announced to get it operational and filled?  

    ANSWER: It is correct that applications are due to DMH by December 16, 2019 and NOSAs are anticipated to be made in March 2020. As stated in the Email announcement, this funding opportunity is for mental health service providers who have already begun developing HUD 811 Permanent Supportive Housing Units.

  5. QUESTION: Is there a potential to add more units to our existing facility?

    ANSWER: Yes, this funding is for the expansion of housing units available whether it be new locations or additional housing units at current locations.

  6. QUESTION:  Will approval happen before the 1 April Unit occupancy date?

    ANSWER:  Yes, we are planning to make decisions in early February.

  7. QUESTION:  Do you get more funding per unit?

    ANSWER:  No, this is for the expansion of services to additional housing units.

  8. QUESTION: We have several members waiting on housing. How many can participate in the program?

    ANSWER:  The number of clients who can participate is driven by the number of housing units available.

  9. QUESTION:  Since the funding is $500k, will the application approval be based on FCFS (first come first serve)?

    ANSWER:  We will look at all applications submitted by the due date.

  10. QUESTION:  Does MOU need to be submitted at time of application?

    ANSWER:  A MOU between service provider and landlord is needed before the final award/grant is made, but considering those can take a while they do not have to submit a completed MOU with the application.

  11. QUESTION:  Do we have to be a Certified CMHCs?

    ANSWER:  No as long as they had an MOU with a certified provider that agreed to provide Rule 140 services.

  12. QUESTION:  Are the individuals served under this grant specific to only recipients under the Williams/Colbert consent decree?

    ANSWER:  No, this funding opportunity is open to all DMH clients.

  13. QUESTION: If the CMHC does not specifically own operate the unit in which the services were provided could they still apply with an MOU or agreement with the housing facility

    ANSWER:  Yes.

  14. QUESTION: Is there a particular application format or narrative required? What information are you seeking in the narrative?

    ANSWER:  We do have 3-page application that is posted on the website and you would also have to submit your budget through the CSA System and there are links to that in the opportunity for the program. In regards to the narrative, besides your application, your budget requires you put a narrative on each line item in the budget itself in the CSA Tracking System. It supports your numbers you are proposing and also substantiates what services you are providing. If you wish to provide an additional summary with your application you're more than welcome to submit that and explain to us the need you have for the funding and the need in your area. We will take that into consideration as well. and how you intend to meet the need.

  15. QUESTION:  Is there a sample template?

    ANSWER:  If you are referring to the application itself, Section D in the notice of funding it does have the link for the application and the link for the budget as discussed.

  16. QUESTION:  As a mental health provider, can we submit in conjunction with an already established landlord?

    ANSWER:  As long as it was a landlord where you are moving new individuals in so it is a new unit, that should be alright, Again in your narrative budget section you should be talking about what that relationship is.

  17. QUESTION:  Our original intention was to submit for funds for our existing facility, but it sounds like we need a new facility in order to qualify. We are not in a position to purchase at this time, so we'd need to work with someone externally.

    ANSWER:  This needs to be a new facility or new unit. We did give an adjustment for this year for all your current funds so you should have received a 15% increase in the funds you had prior from us.

  18. QUESTION:  Is there a potential to add more units to an existing housing location?

    ANSWER:  Yes, this funding is for the expansion of housing units available whether it be new locations or additional housing units at current locations.

  19. QUESTION:  Will approval happen before the 1 April Unit occupancy date?

    ANSWER:  Yes, we are planning to make decisions in early February

  20. QUESTION:  Do you get more funding per unit?

    ANSWER:  No, this is for the expansion of services to additional housing units.

  21. QUESTION:  We currently have a 220 grant. We are wanting to apply for the new 220 grant opportunity as we are opening new housing.  We would be spending this on something totally different than what we currently are spending it on. Can we apply? If so, do we create a new GATA budget in the system?

    ANSWER:  You may apply for the new 220 grant opportunity as long as it is new housing. We have added a Prefix to use when entering your budget for this funding. Please use the suffix 002.

  22. QUESTION:  We have several Section 811 Properties for which we provide services supported by our 820-Supported Residential and 830-Supervised Residential contracts. However, we are currently in an underfunded position with these programs. Are we able to apply for these funds in order to support existing 811 properties, even if we don't necessarily plan on expanding housing units?

    ANSWER:  This funding is for new HUD permanent housing sites and does not apply to program 820 and 830 residential services.