Questions & Answers  20-444-26-0730-04 Gambling Disorder Services

Question 1: Per the NOFO, the grant funding period is as follows: The grant period will start no sooner than October 1, 2019 and will end on June 30, 2020. To confirm: if, for example, a proposal is submitted in November and subsequently selected for funding in December, the agency would only receive six months of funding, correct?

Answer 1: Correct. Each year, for each grant, the Uniform Grant Agreements end on June 30.

Question 2: LOI should be sent 30 days prior to submitting the application. As this proposal has a rolling deadline, does that mean the proposal will need to be submitted within that 30-time frame? For example, if we send a LOI on October 18, will the proposal need to be submitted on or before November 18? Or can it be submitted later?

Answer 2: A letter of intent is requested to allow Division staff to estimate the potential review workload and plan the review. The letter is not required, is not binding, and does not enter into the review of a subsequent application. The letter of intent should be received by IDHS/SUPR 30 days prior to submitting the final application.

Question 3: Regarding funding: are these IDHS funds to be used only as payer of last resort, that is, limited to only paying for services for individuals without insurance?

Answer 3: Funding Restrictions

  1. Pre-award costs are not reimbursable.
  2. To be reimbursable under the IDHS Uniform Grant Agreement, expenditures must meet the following general criteria:
    1. Be necessary and reasonable for proper and efficient administration of the program and not be a general expense required to carry out the overall responsibilities of the Applicant.
    2. Be authorized or not prohibited under federal, state, or local laws or regulations.
    3. Conform to any limitations or exclusions set forth in the applicable rules, program description or grant award document.
    4. Be accorded consistent treatment through application of generally accepted accounting principles appropriate to the circumstances.
    5. Not be allocable to or included as a cost of any other state or federally financed program in either the current or a prior period.
    6. Be specifically identified with the provision of a direct service or program activity.
    7. Be an actual expenditure of funds in support of program activities.

Question 4: Regarding service provision: can services only be delivered at SUPR-licensed sites? (If applying for the licensed SUD/SUPR treatment providers opportunity.) Are off-site exceptions allowed, or may the services be provided beyond the exceptions/licensed sites (at various agency sites throughout the community)?

Answer 4: Successful applicants will submit an annual community outreach plan designed to educate and engage individuals and family members in need of gambling treatment or services. They will also educate their communities about gambling disorders pursuant to the IDHS/SUPR 2020 Contractual Policy Manual. The manual can be accessed at http://www.dhs.state.il.us/page.aspx?item=29741. Mandatory in the outreach plan is annual participation in Problem Gambling Awareness Month (PGAM) during the month of March.

Question 5: If staff successfully completes the 30-hour gambling disorder training, will that be sufficient to provide services throughout the duration of the program? (Meaning, the staff will not need any further gambling treatment credentials/certifications, such as the PCGC.)

Answer 5: Program Requirements and Deliverables for Applicants Expanding Services

Successful applicants will have staff who are trained to treat gambling disorders. This can include the Problem and Compulsive Gambling Counselor (PCGC) or staff that can participate in the IDHS/SUPR 30-hour Gambling Disorder training and meet the professional qualifications in Administrative Rule 2060 consistent with the standards of the Illinois Alcoholism and Other Drug Abuse Professional Certification Association (IAODAPCA). If this is a new program without current certified staff, the organization must articulate a plan for getting staff trained and certified within 90 days of receiving funding.

Successful applicants will have staff participate in monthly clinical supervision sessions, cross-training events and other related meetings arranged or convened by IDHS/SUPR or its designee to share strategies and tools related to delivery of gambling services.

Question 6: Is it correct that projects must end on June 30, 2020 regardless of the start date proposed for the rolling submission?

Answer 6: "The grant period will start no sooner than October 1, 2019 and will end on June 30, 2020." We will fund the awards for FY20 and as with other DHS SUPR awards potentially renew them based up FY21 funds made available

Question 7: In what timeframe will determinations be made for the rolling submissions?

Answer 7: Applications will be reviewed in the order they are submitted. Funding will be determined based on the application.

Grant Application was posted September 19, 2019 and grants could not start prior to October 1, 2019. Applications must be received by April 1 and agreements will end June 30, 2020. IDHS/SUPR will make every effort to respond to applicants within 4-6 weeks

Question 8: Also, where do we locate the SFY2020 Contractual Policy Manual?

Answer 8: "Successful applicants will submit an annual community outreach plan designed to educate and engage individuals and family members in need of gambling treatment or services. They will also educate their communities about gambling disorders pursuant to the IDHS/SUPR 2020 Contractual Policy Manual. The manual can be accessed at www.dhs.state.il.us/page.aspx?item=29741"

Question 9: Could we apply to deliver both gambling disorder treatment services and community outreach & intervention services?

Answer 9: Gambling Disorder treatment providers are required to submit an annual outreach plan. The outreach portion of this NOFO is only for agencies that are not licensed to provide treatment or do not have certified gambling counselors.

Question 10: Does the State anticipate delays in reimbursing successful applicants for services rendered while the State waits for the gambling taxes to come through?

Answer 10: We do not anticipate a delay in payments.

Question 11: is there a form available that I can use to put our budget together? If so where can I find that form.

Answer 11: On the NOFO page http://www.dhs.state.il.us/page.aspx?item=119007 at the bottom under Mandatory Forms -- Required for All Agencies there is a budget form. It is labeled: Fixed-Rate-Grant-Budget-form-FY20 (pdf)