1. Question:  Does this funding complement the existing crisis services our agency provides?

    Answer:  It can

  2. Question:  Can our agency apply to cover certain counties versus the entire region?

    Answer: Yes

  3. Question:  Is  there a required response time? For example, must staff arrive on scene within 90 minutes? With such a large region, time limitations could prove to be difficult.

    Answer:  See Performance Measures 2c: "For the community hospital emergency department: Numbers of referred cases responded to on-site within one hour/60 minutes and documented as such. (cases on site w/in 60"/ All Calls from ED)."

    And see Performance Standards: a) Ensure that 100% of the calls for the evaluation of an individual are responded to on-site at the community hospital emergency department …"

  4. Question:  Does the EDA replace the current crisis assessment? Or, are they one and the same?

    Answer:  Ensure that the assessment includes the prescribed clinical evaluation of the individual similar to MH Assessment, Mobile Crisis Assessment or other applicable service as in Rule 132/140."

  5. Question:  Is the EDA in reference to SASS only clients? Are there age limitations?

    Answer: EDA is for NON-SASS eligible clientele, regardless of age.

  6. Question:  Please verify that staff can be a MHP overseen by a QMHP.

    Answer: Contracted providers specifically will provide Eligibility and Disposition Assessment (EDA) services using staff at or above the level of a Qualified Mental Health Professional (as defined 59 Ill. Adm. Code 132) (Rule 132), available at: http://www.dhs.state.il.us/page.aspx?item=56754 with availability on a 24 hour/seven day per week basis.

  7. Question:  Our agency currently has a 580 Grant and we are familiar with Crisis Services. Would we be eligible to apply for the 420 Grant, or is that a conflict?

    Answer: You would be eligible to apply for this 420 grant

  8. Question:  We currently have MHPs with access to a QMHP providing a majority of crisis calls 24/7. With Eligibility Disposition and Assessment (EDA), will MHPs with access to QMHP be an option?

    Answer: Contracted providers specifically will provide Eligibility and Disposition Assessment (EDA) services using staff at or above the level of a Qualified Mental Health Professional (as defined 59 Ill. Adm. Code 132) (Rule 132), available at: http://www.dhs.state.il.us/page.aspx?item=56754 with availability on a 24 hour/seven day per week basis.

  9. Question:  How will requests for Eligibility Disposition and Assessment (EDA) be differentiated from requests for Mobile Crisis Response?

    Answer: As indicated in your proposal BY funding status and site(s) of delivery of services as stated in Proposal.

    1. Providers receiving funding for Eligibility and Disposition Assessments (EDAs) are to assist in the evaluation of an unfunded individual(s) (or unfunded services) and determine and facilitate the placement into the needed level of care.

      AND/OR IF IN ACCEPTED PROPOSALS

    2. Expand mobile crisis level services by receiving calls requesting an Eligibility and Disposition Assessment from the below noted sites and document the response time.
      1. Hospital Emergency departments;

        Ensure that priority responses are provided to the Emergency Departments of community hospitals. (see below Performance Measure #1).

      2. CIT teams or other local law enforcement;
      3. Emergency Response Personnel, EMT/Paramedics;
      4. Schools: elementary, high schools and colleges/universities;
      5. Other, define in proposal as necessary.
  10. Question:  How do agencies receive EDA referrals? Is this via communication by EDA providers or a formal referral system?

    Answer: First you identify sites (A-E in previous comment) which you wish to use as EDA sites and then develop referral relationships with those site(s) to send you referrals.

  11. Question:  Can the EDA services be completed in collaboration of QMHP and MHP staff?

    Answer:  Contracted providers specifically will provide Eligibility and Disposition Assessment (EDA) services using staff at or above the level of a Qualified Mental Health Professional (as defined 59 Ill. Adm. Code 132) (Rule 132), available at: http://www.dhs.state.il.us/page.aspx?item=56754 with availability on a 24 hour/seven day per week basis.

  12. Question:  One of areas for the proposal indicates "expansion of mobile crisis services." Does this require QMHP response or would a MHP crisis response be accepted (as it currently allows for a MHP with access to a QMHP)?

    Answer:  Contracted providers specifically will provide Eligibility and Disposition Assessment (EDA) services using staff at or above the level of a Qualified Mental Health Professional (as defined 59 Ill. Adm. Code 132) (Rule 132), available at: http://www.dhs.state.il.us/page.aspx?item=56754 with availability on a 24 hour/seven day per week basis.

  13. Question:  Can you please clarify what "determine and facilitate the placement into the needed level of care means"?  Does it mean that the Agency who was awarded the 420 grant would be responsible to ensure that the individual received the needed placement or does it mean that facilitation efforts were taken regardless of the outcome?

    Answer: It means to facilitate the linkage. Of course, it is always the decision of the individual to accept any service, so the contract cannot require the provider 100% on outcomes.

  14. Question:  In collaboration with law enforcement and our hospitals we have initiated a revolutionary new team that responds collaboratively to high risk individuals with mental illness. This model involves a great deal of staffing time and outreach that is not "billable" but addresses those with chronic needs to keep them from cycling in and out of the hospital. Here we would be looking at dollars to support staffing of the "Crisis Prevention Teams".

    Answer:  SEE: A. Program Description, Scope of Services

    #2  Expand mobile crisis level services by receiving calls requesting an Eligibility and Disposition Assessment from the below noted sites and document the response time.

    1. Hospital Emergency departments;

      Ensure that priority responses are provided to the Emergency Departments of community hospitals. (see below Performance Measure #1).

    2. CIT teams or other local law enforcement
  15. Question:  We are also trying to enhance our dedicated crisis response staff. We have been challenged with high turnover in clinical staff partially caused by mandatory crisis coverage. By hiring dedicated staff to respond to crises we would be able to improve our response and retention of staff. The costs of being prepared for a crisis are high, particular in large rural areas such as the one we serve. Again we would be offsetting nonbillable staff time in order to enhance the overall system. This need is even more present given recent changes associated with Mobile Crisis Response.

    Answer: See "A. Program Description, Scope of Services

    Contracted providers specifically will provide Eligibility and Disposition Assessment (EDA) services using staff at or above the level of a Qualified Mental Health Professional (as defined 59 Ill. Adm. Code 132) (Rule 132), available at: http://www.dhs.state.il.us/page.aspx?item=56754 with availability on a 24 hour/seven day per week basis.

    Eligibility and Dispositions Assessment (EDA) are defined as:

    Actions that ensure that the qualified professional (evaluator) completes the initial steps of a face-to-face evaluation of the individual presenting as in a mental health crisis in need of services to determine the individual's eligibility for needed crisis services with a disposition to the next level of care.

    #1. Providers receiving funding for Eligibility and Disposition Assessments (EDAs) are to assist in the evaluation of an unfunded individual(s) (or unfunded services) and determine and facilitate the placement into the needed level of care."

    See also:

    Need - Description of Need.   The purpose of this section is for the applicant to provide a clear and accurate picture of the need for these services within the community and how the proposed project will address these needs.

    1. a. Agency should provide known volumes of current crisis services provided or anticipated to be provided; and
    2. b. The sites of these services relative to CAPACITY (letters a, b and c) above

      It is understood that the need for these services is statewide, and this NOFO intended to identify and fund applicants to serve the most at-risk communities with the greatest identified need in the target population.

  16. Question:  What is the definition of successful linkages

    Answer:  "Individuals were successfully linked to MH services (hard hand-off), defined as the consumer attending at least one appointment with referred to the next level of care CMH services provide and follow up by provider to assess consumer actual engagement at that next level.

  17. Question: Can you please clarify what "determine and facilitate the placement into the needed level of care means"?

    Answer:  See Assurances

    Providers receiving funding for Eligibility and Disposition Assessments (EDAs) are to:

    Ensure that the qualified staff uses all DMH prescribed assessment elements when determining the eligibility of the individual.

    Ensure that the assessment includes the prescribed clinical evaluation of the individual similar to MH Assessment, Mobile Crisis Assessment or other applicable service as in Rule 132/140.

    Determine the most appropriate and available level of care and secure referral and placement for same based on the determination of eligibility and clinical evaluation.

    Ensure firm linkage (hard hand-off) of the individual with the recommended level of care.

  18. Question:  Also, if these or related activities could be funded, how would that impact the deliverables, which are focused on the number of evaluations completed?

    Answer:  SEE A, Program Description. Scope of Services

    Contracted providers specifically will provide Eligibility and Disposition Assessment (EDA) services using staff at or above the level of a Qualified Mental Health Professional (as defined 59 Ill. Adm. Code 132) (Rule 132), available at: http://www.dhs.state.il.us/page.aspx?item=56754 with availability on a 24 hour/seven day per week basis. Eligibility and Dispositions Assessment (EDA) are defined as: Actions that ensure that the qualified professional (evaluator) completes the initial steps of a face-to-face evaluation of the individual presenting as in a mental health crisis in need of services to determine the individual's eligibility for needed crisis services with a disposition to the next level of care.

  19. Question:  What is consumer support services and can you please provide examples of these services?
  20. Question:  What is crisis respite and can you please provide examples of these services?
  21. Question:  What is crisis housing and can you please provide examples of these services?

    Answers (19, 20, 21): The proposed provider is to advise in the proposal whether they are operating any of these programs and define what and how their current programs and Medicaid services act to address the program requirements.

    "The purpose of this section is for the applicant to present an accurate picture of the agency's ability to meet the program requirements. Specific reference and detail should be made to the agency's existing Crisis Services capacity, as example including agency run crisis services - on site, mobile or co-located in the community, crisis respite, crisis residential, crisis stabilization services, crisis housing, warm line, living room, consumer support services, emergency medication assessment, administration or provision to procure."

    We are asking the respondent to define what is necessary. If you proposing a service you should be telling us what you plan to do.

  22. Question:In the statement, "clearly advise if and what are the projections in reimbursement, by category, that might be anticipated in the proposal," what does by category mean? By payor? By HIPC code?

    Answer:  PAYOR category

  23. Question:  Is there an anticipate ramp up period for this grant or is it expected, that if we receive this grant, to have all the enhancements to current operations up & running by day 1?

    Answer:See E. Application Review Information

    All applicants must demonstrate that the NOFO requirements are met as identified in Section C: Eligibility Information. The maximum possible score is 50 points. All submissions will be reviewed, evaluated and based on the following criteria. Quality - Description of Program Services The purpose of this section is for the applicant to provide a detailed, clear and accurate picture of its intended program design.

  24. Question:When will it be notified if we have received this grant?

    Answer:"F. Award Administration Information

    1. State Award Notices Applicants recommended for funding under this NOFO following the above review and selection process will receive a Notice of State Award (NOSA). The NOSA shall include: a. The terms and conditions of the award. b. Specific conditions assigned to the grantee based on the fiscal and administrative, programmatic risk assessments and merit based review conditions. c. The NOSA is not an authorization to begin performance or incur costs. d. Upon acceptance of the NOSA, announcement of the grant award shall be published by the awarding agency to www.Grants.Illinois.gov e. A written Notice of Denial shall be sent to the applicants not receiving awards."