TECHNICAL ASSISTANCE SESSION DETAILS:

January 31, 2019 from 11:00 AM - 12:00 PM This will be a WebEx Session

TO JOIN WEBEX MEETING (Note: The link below should only be used to join the meeting, up to 10 minutes early, on .January 31st at 11:00 AM):

Clarification:

In Section E Application Review Information of the NOFO: Under Quality - Description of Program Services, the purpose of this section is for the applicant to provide a detailed, clear and accurate picture of its intended program design The proposal shall clearly identify which hospital(s) the Grantee proposes to serve, at a minimum of four (4) hospitals.

  1. QUESTION: For the Front Door Diversion Program (1529), is Region 4 eligible to apply?

    ANSWER: Yes, Region 4 is eligible to apply for the Front Door Diversion Program (1529). The language in Part C Eligibility Information, first paragraph, refers to preferences only. The reason for the Region 1 reference is because there are three regions within Region 1. This does not mean that other regions cannot apply. However, there are no participating hospitals in Region 4. A minimum of four (4) hospitals is for all proposals for Regions except Region 3 which only has One hospital to cover.

    CORRECTION: There are NO participating hospitals in Region 4. A Region 4 provider may bid on the NOFO however the locales (and hospitals) for Front Door service delivery for this NOFO are only in Regions 1 North, 1 Central, 1 South, 2, and 3.QUESTION: How is the grant funded? GRF or other?

    ANSWER: The Front Door Diversion Grant is funded with GRF Funding.

  2. QUESTION: Are we able to attach capital expenses and Depreciation expenses to the grant ?

    ANSWER: This depends on each grantee's cost allocation structure. Specific questions should be emailed to barb.roberson@illinois.gov.

  3. QUESTION: What options can be used for the temporary 90 day housing. CILA's, Single room occupancy, rent apartments?

    ANSWER: See A. Program Description - Scope of Services - 1e of the NOFO: Applicants may propose the use of dedicated grant monies to support the creation of immediate residential housing option(s) which supports a leased studio or one (1) bedroom furnished apartment(s)

  4. QUESTION: What happens if a client we are assigned does not receive funding for long term housing after the 90 days?

    ANSWER: Awarded Agencies should provide updates to local DMH program monitor(s) in advance of the 90 day expiration to further explore options which may include exemptions or extensions solely at DMH discretion.

  5. QUESTION: How do we secure permanent housing?

    ANSWER: See A. Program Description - Scope of Services - 1e of the NOFO: ".while the participant and the agency actively attempt to secure mid-longer term permanent housing using all options including PAIRS, SRN, 811, etc. options."

  6. QUESTION: Can we utilize the $5k emergency funds to subsidize rent?

    ANSWER: No.

  7. QUESTION: Are we required to apply for the grant with an expectation that all services mentioned are included in our proposal or may we apply for a carve out such as "stabilization home" that we provided currently to the I/DD population and would like to adapt for the MI?

    ANSWER: You may not apply for a "carve out". See A. Program Description - Scope of Services - 1e of the NOFO: Items A1a, A1b and A1c are mandatory service elements. Items 1d "and/or" are optional elements ("may propose").

  8. QUESTION: Are you expecting a budget that is level to a quarter amount of current funding? For example, the original annual budget was for $100,000. Does this mean you would want to see a budget for this amount: $25,000 (which is a quarter of our org anticipated funding)?

    ANSWER: The budget for submission should be for the period April 1, 2019 through June 30, 2019. See D. Application and Submission Information - 3 Budget Requirements. "d) The budget should be prepared to reflect a three month budget". If you are proposing to request (use) grant monies for A1d and/or A1e services, these amounts should be placed separately (A1d and/or A1e) in the budget in #14 Other Miscellaneous costs. Only these costs (#14) will be reimbursed as a grant and in 1/3rd amounts (as the Fiscal Year 2019 is only three months in length).

  9. QUESTION: It seems that there are two sentences which seem to contradict each other or minimally are confusing. In Section D5D it says: " Proposals must be emailed...." All proposals must include the following mandatory forms/attachments: Uniform Grant Application for State Assistance, Program Plan and in bold a fixed rate Budget. It also Says in section D 3 and b: "A fixed rate budget and Budget narrative need to be completed in the CSA Tracking System. The PDF or Paper copy will not be accepted". Does this mean we don't email the fixed rate budget paper copy with the emailed application and proposal. You just want 1 budget and that is in the CSA tracking system? Correct?

    ANSWER: Updates and clarifications have been made to the NOFO in the Sections mentioned above.

  10. QUESTION: In Program Description - Part 1 - Section D, the proposal mentions "modest amounts of grant monies" that would not exceed $5000 per Region. Is this $5000 per provider in the Region or $5000 for all of the providers in a Region?

    ANSWER: This is $5,000 per Region per Section C, Eligibility Information, of the NOFO.

  11. QUESTION: In Program Description - Part 1 - Section D, the proposal states that FDDP referrals who enter agency provided temporary housing cannot exceed their stay by 90 calendar days. Would providers still have to adhere to this timeline if a FDDP referral has not been yet been connected to a permanent unit through the SRN in those 90 days?

    ANSWER: Awarded Agencies should provide updates to local DMH program monitor(s) in advance of the 90 day expiration to further explore options which may include exemptions or extensions solely at DMH discretion.

  12. QUESTION: Will there be transitional funding available to assist with moving costs (application fees, security deposits, move in fees, etc.), furnishings for the unit (bed, kitchen supplies, etc.) and other related expenses?

    ANSWER: These expenses could be budgeted in as "costs to lease, furnish and replenish supplies for the proposed unit(s)", per Section A Program Description - Scope of Services in the NOFO.

  13. QUESTION: Are providers expected to visit hospitals in the identified regions that are not in listed in the NOFO? For example, Silver Cross Hospital is not listed. Are they included?

    ANSWER: No, Only those hospitals indicated in the NOFO will be targeted for participation.

  14. QUESTION: Has this program been conducted elsewhere in the state or in other states?

    ANSWER: Yes currently 13 hospitals on Chicago's northside plus Chicago Read MHC, a state operated hospital, are being serviced by three local CMHCs.

  15. QUESTION: Are there any staff qualifications that DMH expects with this program?

    ANSWER: See Section A Program Description - Deliverables of the NOFO. "Grantee shall have the capacity to perform face-to-face assessments by an MHP (with immediate 24/7/365 access to a QMHP) or QMHP no later than 1 business day of referral". All other treatment level services must be provided in adherence to "Rule 132 /140 billable service" requirements.

  16. QUESTION: If staff performs an evaluation face-to-face at the hospital within 1 business day of referral and at the end of the eval, the consumer indicates they do not want to proceed with services, is there any reimbursement for the travel/time spent in the eval, in addition to the $80 reimbursed for desk review of the case?

     ANSWER: No there isn't any reimbursement for the travel/time.
  17. QUESTION: How likely is it that DMH would fund multiple agencies for one region, or fund agencies only working with certain region hospitals instead of all the ones listed for that region?

    ANSWER: Until all proposals are received and evaluated It is unclear whether DMH would fund multiple agencies in a region. Also see Section C. Eligibility Information of the NOFO.

  18. QUESTION: Would staff who complete the hospital evaluations and follow-up need to be pre- approved/authorized by DMH for this, or can any agency staff (MHP-level and above) step in as needed?

    ANSWER: Referrals will ONLY come to Front Door agencies from/by PAS-RR agents at identified local community or State hospitals. Also see Section A Program Description - Deliverables - 1 of the NOFO.

  19. QUESTION: What kind of training/network facilitation/collaborating would DMH commit to for this project, or does the responsibility all fall on the agency to connect with region hospitals and mental health centers?

    ANSWER: The Division of Mental Health and the Department of Healthcare and Family Services (DMH/HFS) will officially notify all participating hospitals of the project's initiation. Upon request DMH/HFS will work with selected vendors to inform and engage hospital's and other area provider's (MHC's) cooperation. In the NOFO See also A Program Description - Scope of Services: Items 1a through 1f identify vendor/provider obligations, AND Section E. Application Review Information regarding how and where the applicant can provide information on existing relationships with identified hospitals and other local agencies.

  20. QUESTION: Clarify that the timeline expectation is face-to-face contact in the hospital within 1 business day of referral and a minimum phone contact within 24 hours of discharge from the hospital.

    ANSWER: Yes face to face contact MUST be at/in an identified hospital. Also see Section A Program Description - Deliverables - 1 and 2d of the NOFO.

  21. QUESTION: If consumer leaves the hospital before the evaluation or official hospital discharge, is agency staff expected to complete a face-to-face evaluation with the consumer at another identified location?

    ANSWER: If consumer leaves the hospital before the evaluation or official hospital discharge, there is no obligation or need to complete a face-to-face evaluation with the consumer. There are NO other identified locations other than the hospital as identified in the NOFO.

  22. QUESTION: What would DMH say is the best way to verify MRO services delivered to the consumer if the services are performed by another agency?

    ANSWER: For the purposes on performance based incentive payments the Billable services as outlined in B. Funding Information - 6. Payment Method 6a through 6f MUST be provided by the awardee agency, solely.

  23. QUESTION: Re: Revised NOFO where the type of budget to use is changed from a Fixed Rate Budget to a Uniform Grant Budget. Does this mean the grant will now be expensed reimbursement based rather than rate based? Because the payment structure shown on the NOFO still seems rate based.

    ANSWER: In the revised NOFO It uses both expenses and rates. See B. Funding Information - 6. Payment Method, 1st and 2nd paragraphs and, after 6e, where is states "Expense-Based Services. Because there are two types of reimbursement, the Uniform Grant Budget must be used.

  24. QUESTION: Will another Technical Assistance Session be held?

    ANSWER: No, however, we are planning to record the Technical Assistance Session on January 31st.

  25. QUESTION: In regard to the budget portion of the Technical Assistance Session, are both the fixed rate budget and the expense based budget portion limited to page 14 of the budget document? In prior years the tabs for salaries, taxes and fringe, occupancy etc. were filled out. Are these aspects of the budget no longer required? Is it correct to say that utilization of page 14 of the budget is only needed for listing the fixed rate calculations (all 5 levels) and the SRO expense side of it, should we choose to have them? Or - has a new budget form been created. Do we submit this or ust put into the CSA system. Do we also put everything right now into the CSA system?

    ANSWER: All expenses for both fixed rate and expense based items should be shown on line item #14 of the Uniform Grant Budget with corresponding narrative and details on the Other Miscellaneous Costs page of the Uniform Grant Budget. There should not be any staff or indirect cost rate expenses associated with this incentive payment program. The budget must be submitted in the CSA System by the deadline of the NOFO, which is February 15, 2 19 at 5: PM. See D. Application and Submission Information in the NOFO.

  26. QUESTION: On the Hospital Volume pdf, are the numbers shown referrals or do they reflect persons who actually committed to the diversion pro ect? If they are referrals, can you supply the percent of referrals who say yes and commit to the diversion pro ect?

    ANSWER: The hospital numbers you refer to are historical volumes of PAS-RR encounters at each proposed participant hospital. The current database does not segregate for payor class. Only Medicaid eligible persons would be potential candidates for the Front Door program. Thus a portion of these referrals numbers would likely be screened out during the agency's desk audit and not become eligible potential participants in the Front Door program.